Hyppää sisältöön

Herätys: Puupolttoaineen tulevaisuudesta nousi äläkkä | Leijonat pelaa finaalipaikasta | Libanonissa ennennäkemätön talouskriisi

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Energiapuu palaa etupäässä taajamien kaukolämpökattiloissa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomelle tärkeä bioenergia vaakalaudalla EU:ssa

EU:n ympäristövaliokunta linjasi viime viikolla, että metsähake ei jatkossa enää täyttäisi uusiutuvan energian kriteereitä. Suomessa kuohahti. Linjaus tuskin päätyy sellaisenaan EU:n ilmastolakiin. Kriittinen keskustelu metsäenergian ilmastokestävyydestä kuitenkin jatkuu EU:ssa.

Leijonat pelaa tänään finaalipaikasta

Leijonilla on Tampereen turnauksessa keski-iältään koko 2000-luvun vanhin joukkue, ja ryhmä on myös ensimmäistä kertaa koko kisojen kokenein. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon MM-kisoissa pelataan tänään finaalipaikasta kello 14.20, kun Suomi kohtaa Yhdysvallat välierässä. Leijonilla on vuosituhannen vanhin joukkue näissä MM-kisoissa, joiden huipentumista Yle Urheilu seuraa herkeämättä.

Yle vieraili talouskriisin runtelemassa Libanonissa

Beirutilainen Paula Andary sanoo, että ennen tabouleh-salaattia tekivät kaikki, mutta nykyään siihen ei ole enää kaikilla varaa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Libanonissa on meneillään ennennäkemätön talouskriisi. Lähes 80 prosenttia kansasta on vajonnut köyhyysrajan alapuolelle. Köyhimmillä ei ole enää varaa ostaa ruokaa. Samassa ajassa keskituloisen kuukausiansio on pudonnut noin tuhannesta dollarista muutamaan sataan dollariin. Yle vieraili Beirutissa, jossa kaivataan muutosta tilanteeseen.

Ministeri Jaakko Iloniemi: Turkin käytös yllätti Suomen

Ministeri Jaakko Iloniemi kuvattiin WSOY:n tiloissa Helsingissä viime viikolla. Kuva: Silja Viitala / Yle

Turkin suhtautuminen Suomen Nato-jäsenhakemukseen tuli ministeri Jaakko Iloniemen mukaan Suomelle yllätyksenä. Pitkän linjan diplomaatti sanoo, että Suomen ja Turkin väliset suhteet ovat olleet pitkään niin ongelmattomat, että Turkin käytöksen muutosta on ollut vaikea ennakoida. Iloniemi on tänään Ykkösaamun haastattelussa kello 10.05. Katso ja kuuntele suorana: TV1, Yle Radio 1 ja Areena.

Pekka Haavisto Washingtonissa: Keskustelut Turkin kanssa jatkuvat

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili perjantaina Yhdysvalloissa. Kuva: Jani Saikko / Yle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Yhdysvaltain kollegansa Anthony Blinkenin Washingtonissa perjantaina. Haavisto sanoi, että tavoitteena on ratkoa Turkin huolet kesäkuun lopussa järjestettävään Naton huippukokoukseen mennessä. Blinken toisti tukensa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten nopealle käsittelylle, mutta sanoi kysymysten Turkin kanssa olevan maiden välisiä.

Sade ropisee tänäänkin

Kuva: Yle

Vesisade jatkuu lännessä Pohjanmaalta Lappiin ulottuvalla kapealla kaistaleella aamusta alkaen. Päivällä sadekuurot yleistyvät maan etelä- ja itäosassa. Pohjoiseessa lämpötila kohoaa poutaisilla alueilla 10 asteen vaiheille, etelämpänä lämpötila 15 asteen tuntumaan tai sen yläpuolelle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.