Hyppää sisältöön

Yhdysvallat uskoo edelleen Suomen nopeaan Nato-jäsenyyteen – Haavisto painotti rakentavaa keskustelua Turkin kanssa

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken tapasivat Washingtonissa. Tiedotustilaisuus pidettiin perjantai-iltana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Washingtonissa
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Washingtonissa

Yhdysvallat tukee vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemuksen nopeaa käsittelyä, mutta kysymykset Turkin kanssa ovat maiden välisiä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin viesti oli hyvin samankaltainen kuin aiemminkin Suomen Nato-taipaleella.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Blinkenin Washingtonissa ja asialistalla olivat Nato-jäsenhakemuksen lisäksi myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja laajempi Euroopan turvallisuus.

– Suomi ja Ruotsi tekevät töitä suoraan Turkin kanssa kysymysten ratkaisemiseksi. Myös me keskustelemme Turkin kanssa, tapasin ulkoministerin New Yorkissa noin viikko sitten ja keskustelut jatkuvat, Blinken totesi tiedotustilaisuudessa.

– Naton sisällä on erittäin vahva yksimielisyys Suomen ja Ruotsin jäsenyyden hyväksymiselle. Olen edelleen siinä käsityksessä, että prosessi etenee nopeasti.

Haavisto korosti, että keskustelut Turkin kanssa ovat jatkuvasti käynnissä. Tavoitteena on ratkoa Turkin huolet Naton huippukokoukseen mennessä. Nykyiset 30 jäsenmaat kokoontuvat Madridissa 29. kesäkuuta.

– Toivomme, että jatkamme rakentavaa keskustelua jäsenmaiden kanssa ja olemme valmiita jatkamaan keskustelua kysymyksistä Turkin kanssa. Otamme jokaisen jäsenmaan huolet tosissamme, Haavisto painotti.

– Keskustelemme Turkin kanssa avoimesti ja rakentavasti, jotta voimme selventää kaikki asiat. Tämä on tärkeää.

Haavisto kertoi, että kuun puolivälissä Berliinissä käydyssä Nato-maiden ulkoministerien kokouksessa jäsenmaiden edustajat suorastaan “kilpailivat siitä, kuka pääsee ratifioimaan jäsenyydet ensin”.

Prosessin seuraava vaihe on, että kaikki Suomen ja Ruotsin hakemuksista käydään liittymiskeskustelu Naton neuvostossa. Tämän jälkeen hakijamaat antavat aiekirjeen, johon Naton pääsihteeri vastaa. Jäsenmaat allekirjoittavat liittymispöytäkirjan, minkä jälkeen jokainen maa ratifioi jäsenyyden vielä erikseen.

– Toivomme jäsenyytemme nopeaa ratifioimista, kunhan liittymispöytäkirja on allekirjoitettu, Haavisto sanoi.

Lue myös:

.
.