Hyppää sisältöön

Viranomaisjohtaja: Poliisi teki virheen kun ei tunkeutunut heti luokkaan, jossa Texasin kouluampuja oli – Texasin kuvernööri kertoi saaneensa viranomaisilta väärää tietoa ampumisesta

Trump torjui vaatimukset tiukemmasta asevalvonnasta ja syytti tapauksen politisoinnista demokraatteja.

Poliisi seisoo Robbin peruskoulun ulkopuolella Texasissa, jossa 18-vuotias ampui kuoliaaksi 21 ihmistä. Kuva: Allison Dinner / AFP

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott on sanonut saaneensa viranomaisilta väärää tietoa Uvalden kouluampumisesta, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Hän kertoi viranomaisten antaneen tietoa kouluampumisesta ennen keskiviikkoista tiedotustilaisuutta. Abbott ylisti keskiviikkona muun muassa poliisin toimia tapauksen hoitamisessa.

- Kuten kaikki ovat saaneet tietää, ne tiedot olivat osittain virheellisiä. Olen aivan raivoissani tästä, hän sanoi perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Texasin yleisestä turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Steven McCraw myönsi aiemmin perjantaina, että poliisit tekivät virheen, kun eivät menneet heti sisään luokkaan, jonne Uvalden kouluampuja oli linnoittautunut.

– Jälkiviisauden turvin voimme sanoa, että se oli väärä päätös, piste. Tietämämme perusteella sisään olisi pitänyt mennä niin pian kuin mahdollista. Jos uskoisin sen auttavan, pyytäisin anteeksi, McCraw sanoi.

Poliisia on kritisoitu voimakkaasti siitä, ettei se mennyt heti sisään luokkaan, jossa epäilty ampuja oli.

Poliisi luuli kaikkien kuolleen

– En puolusta mitään, mutta jos menemme aikajanalla taaksepäin, paikalla oli valtavasti tulitusta. Näihin kahteen luokkahuoneeseen ammuttiin satoja laukauksia neljän minuutin aikana.

– Sen jälkeen ammunta oli hajanaista ja tuli ovelta. Joten vallitseva käsitys oli, ettei ketään ole enää hengissä, ja epäilty yrittää pitää poliisit kaukana tai usuttaa heidät sisälle ampumaan hänet, McCraw kertasi.

McCraw kertoi kuitenkin toimittajille toisessa yhteydessä, että koulusta soitetuissa hätäpuheluissa kerrottiin 8–9 lapsen olevan edelleen elossa. Poliiseilta kesti lähes 45 minuuttia mennä sisään luokkaan sen jälkeen, kun koulusta oli soitettu hätäpuheluja.

Yhteensä 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa, kun epäilty 18-vuotias ampuja tunkeutui peruskouluun tiistaina. Poliisi ampui lopulta epäillyn.

Uvalden ampuminen on pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten Sandy Hookin joukkomurhan vuonna 2012. Tuolloin 20-vuotias mies tappoi 20 koululaista ja kuusi henkilökuntaan kuuluvaa hyökättyään kouluun.

Trump torjui vaatimukset tiukemmasta asevalvonnasta

Entinen presidentti Donald Trump torjui vaatimukset tiukemmasta asevalvonnasta ja sanoi, että kunnon amerikkalaisille pitäisi sallia ampuma-aseet, joita he tarvitsevat puolustautuakseen "pahaa" vastaan.

Trump puhui Yhdysvaltain suurimman asealan lobbarijärjestö NRA:n vuosikokouksessa Houstonissa perjantaina. NRA, eli The National Rifle Association kannattaa sallivaa aselainsäädäntöä ja tukee tätä puoltavia poliitikkoja.

– Pahuuden olemassaolo on yksi parhaista syistä aseistaa lainkuuliaiset kansalaiset, hän sanoi NRA:n jäsenille.

Trump syytti tapauksen politisoinnista demokraatteja. Yhdysvalloissa demokraatit ovat pitkään esittäneet kiristyksiä aselakeihin.

Hän kritisoi puheessaan myös Yhdysvaltain Ukrainalle antamia apupaketteja ja sanoi, että rahat olisi pitänyt käyttää koulujen turvallisuustoimiin.

Trump vaati muutosta mielenterveysongelmien hoitamiseen ja koulujen turvallisuuden uudistamiseen.

– Meidän on muutettava jyrkästi lähestymistapaamme mielenterveysongelmiin. Lähes kaikilla näillä epämuodostuneilla mielillä on sama profiili, uutistoimisto Reuters kertoo hänen sanoneen.

Juttua muokattu 28.5. klo 4.11. Jutun kärkeen lisätty Texasin kuvernöörin lausunto.

LÄHDE: STT, AFP, REUTERS

Lisää aiheesta:

.
.