Hyppää sisältöön

"Olen surullinen ja pettynyt" – Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ottaa etäisyyttä ystäväänsä Vladimir Putiniin

Italialaismiljardööri on kuulunut Venäjän presidentin harvojen eurooppalaisten tukijoiden joukkoon.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat viettäneet myös vapaa-aikaa yhdessä. Putin esitteli Zavidovossa sijaitsevaa loma-asuntoaan käsittelevää kirjaa vuonna 2003. Kuva: Viktor Korotayev / EPA

Vaikutusvaltaisen liikemiehen Silvio Berlusconin päivät poliitikan keskiössä ovat ohi. 85-vuotiaan puoluejohtajan ura on ehtoopuolella, mutta skandaaleissa marinoidun entisen pääministerin lausunnoilla on edelleen merkitystä Italiassa, ei vähiten hänen omistamansa Mediaset-imperiumin kautta.

Kevään aikana mediassa on kohuttu Berlusconin lämpimistä väleistä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Samalla keskusteluun ovat nousseet yleisemminkin Venäjän ja Italian läheiset suhteet. Monet muutkin johtavat poliitikot ovat suosineet Venäjää, mutta Ukrainan sota on tuonut likeiset suhteet puntariin.

Nykyinen pääministeri Mario Draghi tunnetaan vankkumattomana EU:n ja Naton kannattajana. Hän tukee myös Venäjän vastaisia pakotteita. Parlamentin enemmistö on taipunut aseellisen avun lähettämiseen Ukrainalle.

Draghin koalitiohallituksen monet puolueet, kuten Berlusconin Forza Italia ja Viiden tähden liike on puolestaan vaalineet erityissuhdetta Venäjään.

Läheisyys juontaa juurensa historiasta. Italiassa on toiminut vaikutusvaltainen kommunistinen puolue. Liikesuhteita luotiin jo 1960-luvulla entisen Neuvostoliiton aikana.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi Putinin vieraana talviolympialaisissa vuonna 2014. Isännöimässä mukana Venäjän entinen pääministeri Dmitri Medvedev. Kuva: Dmitry Astakhov / EPA

Putin antoi lahjaksi sängyn, Berlusconi päiväpeiton

Entinen pääministeri Berlusconi on kertonut olevansa Venäjän johtajan ihailija. Kaksikko on viettänyt aikaa toistensa loma-asunnoilla. Miehet ovat lasketelleet ja juhlineet samoissa kohteissa.

– Itsevaltiaat ovat vahvistaneet kuvaa toisistaan voimakkaina, rohkeina ja karismaattisina vallankäyttäjinä, analysoi kirjailija Antonio Gibelli aiheesta kirjoittaneelle uutistoimisto Afp:lle.

Ystävykset ovat antaneet toisilleen myös kalliita lahjoja. Putin lahjoitti Berlusconille ylellisen vuoteen. Berlusconi puolestaan antoi Putinille vastalahjaksi sängynpeitteen, jossa miehet kuvataan kättelemässä toisiaan. Persoonallisesta lahjasta kirjoitti muun muassa The Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Berlusconi ja Putin ovat pitäneet yhteyksiä usein myös puhelimitse, muun muassa uudenvuodentervehdykset on vaihdettu puhelimessa.

Pääministeri Silviio Berlusconi toivotti presidentti Vladimir Putinin tervetulleeksi Italaan Fiumicinon lentokentällä 2015. Kuva: EPA

Berlusconi pysyi vaiti pari kuukautta

Italian mahtimies on pidättäytynyt arvostelemasta Ukrainan sotaa.

Viime kuussa hän taipui kommenoimaan ystävänsä toimia julkisuudessa. Berlusconi sanoi olevansa "surullinen ja pettynyt" Putinin toimintaan.

Berlusconi tasapainoilee kuitenkin edelleen lausunnoissaan. Napolissa viime viikolla puhunut puoluejohtaja antoi tukea Ukrainalle, mutta kehotti sitä myös taipumaan Venäjän vaatimuksiin. Nuoralla tanssimiseen on syynsä.

– Tahra Putinin kilvessä on haitta myös Berlusconin maineelle, arvioi kirjailija Antonio Gibelli.

Lue myös:

.
.