Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto pitää uusia paljastuksia uiguurien sorrosta huolestuttavina – "Otetaan huomioon myöskin meidän Kiinan suhteessamme"

Pekka Haaviston mukaan Suomi odottaa Kiinan vähemmistökansan tilanteesta ihmisoikeusvaltuutetun raporttia. Suomi pyrkii vaikuttamaan YK:n ja sen ihmisoikeusneuvoston kautta.

Pekka Haavisto kommentoi uusia paljastuksia vähemmistökansan kohtelusta Yhdysvaltain-matkallaan.
Pekka Haavisto kommentoi uusia paljastuksia vähemmistökansan kohtelusta Yhdysvaltain-matkallaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää Ylen ja kansainvälisten medioiden julkaisemia uusia tietoja uiguurien kohtelusta "hyvin huolestuttavina".

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla laajasta tietovuodosta, joka antaa uutta tietoa Kiinan tavasta sortaa islaminuskoista vähemmistökansaa läntisessä Xinjiangin maakunnassa.

Aineisto vahvistaa aiempia arvioita, joiden mukaan Kiina on siirtänyt Xinjiangissa pidätyskeskuksiin, vankiloihin ja leireille yhdestä jopa kahteen miljoonaa uiguuria. Kiina kutsuu leirejä "uudelleenkoulutuskeskuksiksi", joissa ihmisistä kitketään pois muun muassa uskonnollinen ääriajattelu.

– Nämä ovat kysymyksiä, joista olemme tietysti erittäin huolissamme, Haavisto sanoi Ylelle Washingtonissa perjantai-iltana Suomen aikaa.

Haavisto sanoo, että asiaa on jo aiemmin käsitelty YK:n ihmisoikeusneuvostossa, johon myös Suomi kuuluu.

– Minulla on käsitys, että YK:n ihmisoikeusvaltuutettu (Michelle) Bachlelet on matkustanut Kiinaan juuri näiden asioiden vuoksi, ja odotamme hänen raporttiaan tästä.

Bacheletin kuuden päivän vierailu Kiinassa on loppusuoralla. Hänellä on ollut suunnitelmissa vierailla myös Xinjiangin maakunnassa. Ihmisoikeusvaltuutetun on määrä pitää mediatilaisuus lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Yle kysyi Haavistolta, vaikuttavatko uudet tiedot Suomen Kiinan-politiikkaan jollain tapaa.

– Varmasti kaikki tällaiset ihmisoikeuskysymykset ja muut otetaan huomioon myöskin meidän Kiinan suhteessamme, mutta ennen kaikkea pyrimme tietysti vaikuttamaan ihmisoikeuksien parantamiseen YK:n ja YK:n ihmisoikeusneuvoston kautta, Haavisto totesi.

Järkyttyneitä reaktiota myös muualla

Useat maat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Norja ja Tanska ovat kommentoineet uusia tietoja ja vaativat Kiinalta toimia uiguureja koskevan sorron lopettamiseksi.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Koford kuvailee Politiken (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa paljastuksia shokeeraaviksi. Hänen mukaansa tiedot vahvistavat jo olemassa olevaa kuvaa siitä, että uiguurien kaltoinkohtelu on systemaattista ja erittäin vakavaa.

Koford kertoo vaatineensa Kiinalta Bacheletille vapaata ja esteetöntä kulkua Xinjiangissa. Hänen mukaansa Tanska tulee pitämään ihmisoikeuskysymykset esillä Kiinan kanssa ja tulee nostamaan asian keskusteluun myös EU:ssa.

Myös Yhdysvallat on tyrmistynyt tiedoista. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan se on huolissaan Kiinan kyvyttömyydestä tunnistaa ja lopettaa julmuuksia. Yhdysvallat vaatii mielivaltaisesti pidätettyjen ihmisten vapauttamista sekä kidutuksen ja voimankäytön lopettamista. Yhdysvallat sanoo jatkavansa liittolaistensa kanssa toimia tilanteen kohentamiseksi.

Yhdysvallat pitää mahdollisena, että toimet uiguurivähemmistöä vastaan ovat saaneet korkeamman tason hyväksynnän Kiinan hallitukselta.

Lue myös:

.
.