Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet, 96, on hallinnut Britanniaa 70 vuotta – perhettään suositumman monarkin juhlinta alkaa ensi viikolla

Britanniassa juhlistetaan torstaista alkaen 96-vuotiaan kuningattaren pitkää valtakautta. Koronapandemiasta toipuvan kansakunnan tapahtumasta odotetaan iloista ja arvokasta.

Britanniassa valmistaudutaan juhlimaan  Elisabetin 70 vuoden valtakautta
Britanniassa valmistaudutaan juhlimaan Elisabetin 70 vuoden valtakautta

Britanniassa matkamuistomyymälät täyttyvät juhlavuoden tuotteista.

Myös kuningattaren corgit huomioidaan. Saatavilla on lemmikkejä pehmomalleista mekaanisiin tanssiviin lemmikkeihin. Mukeista, pyyhkeistä ja lusikoista on pulaa jo nyt suuren kysynnän vuoksi.

Virallisesti juhlinta alkaa torstaina. Eri puolilla Britanniaa järjestetään ulkotapahtumia ja konsertteja.

Kuningatar Elisabet II on ollut koko valtakautensa muuta kuninkaallista perhettä suositumpi. Asiantuntijoiden mukaan tämän viikon juhla on myös tapa vahvistaa monissa kohuissa ryvettyneen brittihovin asemaa. Väkijoukot parvekkeen alla kertovat kuningattaren suuresta suosiosta.

Kuningattaren juhlan muistoesineistä on jo paikoin pulaa. Kuva: Amer Ghazzal / AOP

Koronan sairastanut kuningatar on kevään aikana vähentänyt julkisia tehtäviään. Hänen poikansa, 73-vuotias prinssi Charles luki ensimmäistä kertaa kuningattaren puheen parlamenttikauden avajaisissa aiemmin toukokuussa. Äitinsä seuraajana hän on näkyvässä roolissa myös juhlatapahtumissa, muun muassa Trooping the Colour-seremoniassa.

Viimeinen suuri harjoitus ennen juhlaparaatia. Myös kaartin maskotti Turlough osallistuu seremonioihin. Kuva: Neil Hall / EPA

Kuningattaren uskotaan kuitenkin saapuvan vilkuttamaan väkijoukolle Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Hän osallistuu vointinsa mukaan myös vahdinvaihtoseremoniaan.

– Monarkiaa ei valita vaaleilla. Sen merkitystä mitataan kaduille kokoontuneiden ihmisten kautta, sanoo aiheesta kirjoittaneelle uutistoimisto AP:lle historijoitsija Robert Lacey. Hän on toiminut asiantuntijana kuninkaallisen perheen elämää kuvailevassa The Crown -sarjassa.

– Jos kukaan ei ilmaannu parvekkeen alle, monarkilla ei ole merkitystä. Kuningattaren tapauksessa tilanne on päinvastainen. Ihmiset eivät malta odottaa päästäkseen juhlistamaan häntä, pohdiskelee Lacey.

Suosittu kuningatar Elisabet on innostanut britit ottamaan merkkivuodesta kaiken irti myös katutaiteessa. Kuva: Neil Hall / EPA

Juhlavieraiden ja esiintyjien kirjo on laaja. Mukana on ryhmiä useista Brittiläisen kansainyhteisön maista. Kuningatar on ehtinyt valtakautensa aikana vierailla useassa valtiossa Karibialta Aasiaan.

Siksi Lontoon karibialais-afrikkalainen yhteisö juhlistaa paraatissa merkkivuotta flamingoasuin. Seeproiksi ja kirahveiksi pukeutuneet tanssijat muistuttavat vuodesta 1952, kun Elisabet sai tietää nousevansa hallitsijaksi isänsä Yrjö VI:n jälkeen.

Vaikka valtakauden loppu vääjäämättä häämöttää lähivuosina, myös sadan vuoden rajapyykki on mahdollinen.

– Kuningatar on mieltynyt korttitervehdyksiin. Hän lähettää kortin kaikille sata vuotta täyttäville briteille. Ehkäpä hän neljän vuoden kuluttua laittaa postiin kortin itselleen, aprikoi kuningattaren elämäkerran kirjoittaja Robert Hartman.

Lue myös:

.
.