Hyppää sisältöön

Suomen kotiareenan hurmos välittyy kanadalaisen median MM-kisajutuissa – "Tiedämme, että koko rakennus hytkyy", sanoo tehohyökkääjä

Jääkiekon MM-kisojen suurpäivä on otsikoissa myös Suomen finaalivastustajamaassa Kanadassa.

Kanadan kannattajat riemuitsivat lauantaina Tampereella, kun vaahterapaidat murskasivat Tshekin ja etenivät MM-finaaliin. Kuva: Kimmo Brandt / EPA

"Kanada pelaa kullasta voitettuaan Tšekin", kertoo TSN (siirryt toiseen palveluun):n eli The Sports Networkin pääuutinen.

Uutinen oli päässyt finaalia edeltävän yön ajan ajaksi sivuston ykköspaikalle. Motiivi lienee se, että maksukanava näyttää finaalin sunnuntaina suorana.

Muilla kanadalaisilla urheilu- ja uutissivustoilla MM-lätkän palstatila on ollut selvästi tiukemmassa, sillä Pohjois-Amerikassa jääkiekon MM-kisat eivät ole samanlaisessa arvossa kuin Suomessa.

"Kanada ja Suomi kohtaavat jälleen finaalissa." Näin neutraalisti uutisoivat maan laajalevikkisimpiin kuuluvat sanomalehdet The Globe and Mail (siirryt toiseen palveluun) sekä Toronto Star (siirryt toiseen palveluun) urheilusivuillaan. Uutiset tosin uhkaavat jäädä muun muuassa rugby- ja NHL-uutisten varjoon.

"Koko rakennus hytkyy"

Sanomalehdet nojaavat jutuissaan The Associated Pressin (AP) uutiseen, joten kommentit ja huomiot toistuvat mediasta toiseen.

Jutuissa mainitaan, että kiekkomaat kohtaavat nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin MM-finaalissa. Vuonna 2019 Suomi voitti. Koronatauon jälkeen oli Kanadan vuoro. Myös Suomen olympiakulta on mainittu.

Tehohyökkääjä Dylan Cozensin kommentit AP:lle levittävät laajalle yleisölle tietoisuutta Suomen kotikisojen lätkähurmoksesta.

– Tiedämme, että koko rakennus hytkyy, kun suomalaiset pelaavat kullasta kotonaan. Yritämme saada vahvan alun, emmekä anna Suomen rakentaa faneilleen hurmosta, hän sanoo esimerkiksi CBC: (siirryt toiseen palveluun)n uutisessa, joka oli oli sunnuntaina hetken aikaa jopa kolmen luetuimman urheilu-uutisen joukossa.

Sen isompia tärinöitä jutut eivät tarjoa, vaan ovat muutoin tiiviitä ja maltillisia. MM-kisoista ei irtoa samanlaista loputonta uutisvirtaa kuin Suomessa.

Mylvivä kotiyleisö voi olla etu

Varsinaisia otteluennakoita oli vähän, ainakin vielä sunnuntaina päivällä. Yhden sellaisen oli kirjoittanut toimittaja Paul D. Grant, joka analysoi finaalin lähtökohtia Sportsnet (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivustolla.

Erityismaininnan saa Suomen mylvivä kotiyleisö. Se voi tuoda vaikeuksia Kanadalle. Grant pitää Suomen kotikenttäetua niin merkittävänä, että sen voimin Yhdysvallatkin taipui lauantaina.

Suomen vahvuudeksi hän laskee kurinalaisuuden, huolellisuuden ja rauhallisuuden, jotka eivät ole horjuneet turnauksen aikana. Suomi on ottanut 68 jäähyminuuttia, eli lähes puolet vähemmän kuin Kanada – eikä Suomi ole päästänyt maaliakaan alivoimalla.

Grant uskoo kuitenkin Kanadan ylivoimaan. Tilastojen mukaan se on jo nyt vahvempaa kuin Leijonilla, vaikka vaahterapaidat saivat Grantin mukaan ylivoimamyllynsä toden teolla pyörimään vasta viime pelissä.

Erityismaininnan saa tehokolmikko Pierre-Luc Dubois, Cozens ja Drake Batherson. Kanadalaiset ovat myös vahvempia aloitusväännöissä. Kisojen parhaiden aloittajien top-10:ssä on peräti neljä kanadalaista, mutta vain yksi suomalainen, Hannes Björninen.

Grantin mukaan fyysisellä Kanadalla on riski sortua jäähyilyyn, joten avain menestykseen onkin pysyä poissa boxista. Tärkeä on myös keksiä keino ohittaa Suomen maalivahti Jussi Olkinuora, jonka Grant arvioi kanadalaisia virkaveljiään paremmaksi.

"Olemme tulleet voittamaan"

Pelaajat odottavat kanadalaismediassa tiukkaa peliä suomalaisia vastaan. Kanadalaispakki Ryan Graves sanoo tietävänsä, että heillä on kotimaansa tuki takanaan. Kanadalaiset ovat verisuoniaan myöten kiekkokansaa, ja pelaajat ovat tulleet Suomeen voittamaan.

– On kunnia pelata omalle maalle ja tämä on perisyy sille, miksi olemme täällä, Graves sanoo AP:lle.

Suomi–Kanada-finaali pelataan tänään kello 20.20 Tampereella.

Lue myös:

.
.