Hyppää sisältöön

"Suomalaisilla on jostain syystä tarve kiivetä korkealle, kun voitetaan" – poliisi varoittaa illan kultahumussa työllistävästä ilmiöstä

Ainakin yksi juhlija putosi päälleen kultahumussa. Yle haastatteli suorana ylikomisario Ismo Nykoppia kisojen turvallisuudesta ja illan valtavaan kultajuhlaan varautumisesta.

Poliisin mukaan ainakin yksi henkilö putosi kiipeiltyään kultahumussa. Kuva juhlinnasta Tampereelta. Kuva: Aki Karjalainen / Yle

Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa myöhään sunnuntai-iltana. Tämä sai torit täyteen Helsingissä ja Tampereella.

Miten MM-kisat sujuivat poliisin kannalta finaalikaupunki Tampereella?

Ylen toimittaja Juha Kokkala haastatteli suorassa lähetyksessä Sisä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisariota Ismo Nykoppia.

– Ottelu meni todella hyvin. Kisojen turvallisuusorganisaatio ja poliisi onnistuivat lähes yhtä hyvin kuin Suomen maajoukkue.

Nykopp kertoo, että juhlintaan varauduttiin, kun Suomi pääsi finaaliin.

– Juhlinta meni pääosin hyvin, ja positiivisesti, muutamia alkavia tappeluita oli.

Fanit jännittävät Tampereella.
Miten jääkiekon MM-kisat sujuivat poliisin näkökulmasta? Mitä ensi vuoden kisoihin voidaan oppia? Toimittaja Juha Kokkala haastatteli ylikomisario Ismo Nykoppia.

Ihmiset kiipeävät korkealle

Ihmiset olivat hyvällä tuulella, ja juhlinta pysyi pääosin hallinnassa. Yksi ilmiö suomalaisten juhlintaan kuuluu kansanjuhlissa.

– Suomalaisilla on jostain syystä tarve kiivetä korkealle, kun voitetaan ja tulee putoamisia. Tolpista ja katolta piti ottaa ihmisiä alas.

Ainakin yksi henkilö putosi poliisin mukaan päälleen kiekkohumussa.

Nykoppin mukaan jääkiekkokisat teettivät paljon työtä ja varautumista. Poliisin resurssit ja näkyvyys oli hänen mukaansa hyvä: oli ratsupoliiseja, pyöräpoliiseja ja jalkautuneita poliiseja.

Poliisi pyrki olemaan hyvällä kisamielellä ja juttelemaan ihmisten kanssa, mikä vaikutti ilmapiiriin. Tällainen poliisin käytös voi tulla turisteille yllätyksenä.

Tampereella keskusta täyttyi kiekkojuhlaa juhlivista. Kuva: Miikka Varila / Yle

Osalla ryyppy jäänyt päälle

Kultajuhlaa vietetään maanantaina illalla Hakametsässä Tampereella. Sinne odotetaan jopa 60 000:ta ihmistä. Miten poliisi on varautunut juhlintaan?

Nykopp arvelee, että osalla ryyppy on jäänyt päälle eilisestä. Toisaalta maanantai-iltana suurin osa ei ole humalassa.

– Toivotaan, että yleisö tulee julkisella ajoneuvolla, suhteellisen selvinpäin ja hyvällä mielellä.

Spontaanissa juhlimisessa sunnuntaina ei ole järjestäjää, mutta poliisi ja kaupunki oli varautunut juhlintaan.

Kultajuhlissa järjestysvastuu on Jääkiekkoliitolla. Poliisi tukee asiaa ja on juhlassa ja ilossa Nykoppin mukaan mielellään.

– Koitetaan, että ylilyöntejä ei sattuisi, vaan pysyisi hauskanpidon puolella.

Lue lisää:

.
.