Hyppää sisältöön

Kultajuhlat Turun uuden torirakennuksen katolla johtavat rikosilmoitukseen: "Tuhojen laajuus ei vielä tiedossa"

Vastavalmistuneeseen paviljonkirakennukseen tuli Leijonien kultajuhlien tuoksinnassa vaurioita, joiden kartoitus on kesken. Kiekkokansa tunkeutui myös keskeneräiselle torityömaalle.

Juhlijat onnistuivat kapuamaan toripaviljongin katolle työmaalta löytyneiden tikapuiden avulla. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Leijonien maailmanmestaruuden jälkeiset juhlinnat Turun torilla ovat vahingoittaneet uutta torirakennusta.

Torille kerääntyi noin tuhat juhlijaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Osa juhlijoista löysi tiensä vastavalmistuneen paviljonkirakennuksen katolle.

Turun torityömaan projektijohtajan Janne Laineen mukaan rakennukselle on aiheutunut silminnähtävää vahinkoa, joka vaatii paikkaamista. Vahinkojen määrästä ja laajuudesta on käynnissä kartoitus. Tapahtumista tehdään rikosilmoitus.

– Selvästi jälkiä juhlimisesta näkyy, eli esteettisiä vaurioita on tullut. Reunalistat roikkuvat ja pieniä painaumia näkyy kattomateriaalissa. Katolla käydään tarkemmin katsomassa, kun saadaan paikalle nostimet.

Laineen mukaan korjaustöiden kustannukset ja kesto selviävät vasta, kun mahdolliset vauriot kattorakenteiden sisältä on kartoitettu. Katolla sijaitsevan piippurakenteen hormistoissakin on Laineen mukaan seisoskeltu kultajuhlinnan tuoksinnassa.

– Ei kattorakenteita ole suunniteltu niin, että sata ihmistä hyppii ja pomppii päällä, Laine sanoo.

Toripaviljongin saamia vaurioita tarkastettiin maanantaina iltapäivällä. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Myös työmaa-alueelle tunkeuduttu

Mahdollisiin kultajuhliin oltiin Janne Laineen mukaan valmistauduttu aitaamalla työmaa-alueita lauantaina. Silti Kanadan kaadosta riemastuneet kiekkofanit olivat onnistuneet tunkeutumaan keskeneräiselle torityömaalle.

– Siellä oli paljon tyhjiä pulloja ja rikottuja laseja. Myös työmaan varastokoppiin oli murtauduttu. Onko sieltä löytynyt tikkaat ja maalipurkki? Uutta kivetystä oli myös maalattu muutamasta kohtaa, Laine pohtii.

Vahinkojen kartoituksen lomassa Turun torilla valmistaudutaan jo seuraavan viikonlopun koitoksiin.

– Ensi lauantaina on koulujen päättäjäiset ja taas aidataan tori.

Erityistä vartiointia ei kuitenkaan ole luvassa torirakennelmien suojelemiseksi tulevana viikonloppuna.

– Normaali kiertävä vartiointi, ei sen enempää, Laine sanoo.

Torijuhlien aiheuttamista vaurioista kertoi aiemmin Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 31. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.