Hyppää sisältöön

Herätys: EU-maat sopuun öljypakotteista | Ekonomisti ehdottaa ylimääräisiä palkankorotuksia | Alanvaihtajat täyttävät ammattikoulut

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Pääministeri Sanna Marin, Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel osallistuivat Brysselissä pidettyyn huippukokoukseen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

EU-johtajat sopuun öljyn osittaisesta tuontikiellosta

EU-maiden johtajat ovat päässeet sopuun Venäjältä tuotavaan öljyyn kohdistuvista pakotteista. Kielto koskee kaikkea meriteitse kuljetettavaa raakaöljyä ja öljyjalosteita.

Brysselissä pidettyyn huippukokoukseen osallistunut Suomen pääministeri Sanna Marinin (sd.) pitää erittäin tärkeänä, että kuudennesta pakotekokonaisuudesta syntyi yhteisymmärrys.

STTK:n pääekonomisti ehdottaa ylimääräisiä palkankorotuksia laukkaavan inflaation takia

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Toimihenkilöjärjestö STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà sanoo, että palkansaajien ostovoiman säilyttäminen vaatisi viiden prosentin palkankorotukset. Palkansaajien tilanne on Lainàn mukaan huono, elleivät palkat jousta ylöspäin. Lainà toivottaisi tervetulleiksi ylimääräiset palkankorotukset.

Kolmivuorotyön jättänyt lähihoitaja on yksi kymmenistä tuhansista alanvaihtajista

Jaana Mäntynen vaihtoi alaa ja opiskelee Äänekosken ammattikoulussa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jo kaksi kolmasosaa ammattikoulujen opiskelijoista on yli 20-vuotiaita. Asiantuntijoiden mukaan koulutustarve vain kasvaa tulevina vuosina, koska työelämä on rajuimmassa muutoksessa sitten teollistumisen.

Iso osa aikuisista opiskelijoista on alanvaihtajia. Saarijärveläinen Jaana Mäntynen jätti lähihoitajan kolmivuorotyön ja opiskeli huoneistosaneeraajaksi. Mäntynen on jo irtisanoutunut vanhasta työstään ja saanut uuden kalusteyrityksestä.

Etelästä leviää Suomeen sateita

Suomeen saapuu tänään etelästä matalapaine ja sen myötä sateita. Etelärannikolla sataa jo aamulla, iltapäivällä sadetta tai kuuroja tulee monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa on pääosin poutaista ja jopa aurinkoista.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.