Hyppää sisältöön

Metsä Group kasvattaisi hiilinielua tehostamalla metsän kasvua ja lisäämällä metsittämistä – Kemin uusi sellutehdas lisää merkittävästi puun tarvetta

Tilastokeskuksen mukaan Suomen maankäyttösektorista on tullut nettonielun sijaan nettopäästölähde. Luonnonvarakeskuksen mukaan muutos johtuu puuston kasvun alenemisesta ja lisääntyneistä hakkuista.

Kemiin rakennetaan uutta sellutehdasta, joka korvaa vanhan tehtaan syksyllä 2023. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Metsä Fibren Kemin uusi tehdas lisää merkittävästi puun tarvetta. Se tarvitsee valmistuttuaan 7,6 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa, mikä on 4,5 miljoonaa kuutiota nykyistä tehdasta enemmän.

Suomessa on noussut esiin painetta vähentää hakkuita, sillä tilastokeskuksen mukaan maankäyttösektorista on tullut nettonielun sijaan nettopäästölähde.

Luonnonvarakeskuksen mukaan muutos johtuu puuston kasvun alenemisesta ja lisääntyneistä hakkuista.

Metsä Group kasvattaisi hiilinielua tehostamalla metsän kasvua ja lisäämällä metsittämistä.

– Metsän kasvua voi tehostaa lannoittamalla ja hoitamalla metsiä hyvin. Metsäkatoa pitäisi estää esimerkiksi lisäämällä metsitystä. Korvaavaa metsää olisi syytä istuttaa, kun metsää kaadetaan infran, kuten tuulipuistojen rakentamisen tieltä, Hämälä sanoo.

Uusi tehdas ei tarvitse Venäjän puuta

Lisääntyvästä puun tarpeesta huolimatta Kemin uuden tehtaan puunhankintaan ei ole tulossa ongelmia, sillä uusi tehdas hankkii puunsa Pohjois-Suomesta ja Pohjois-Ruotsista, eikä Venäjältä.

– Noin puolet tarvittavasta puusta saadaan harvennushakkuista. Noin miljoona kuutiota tulee Pohjois-Ruotsista, Hämälä kertoo.

Venäjän hyökkäyssodalla vain vähäisiä vaikutuksia Kemiin

Venäjän hyökkäyssodalla on ollut vaikutuksia metsäyhtiö Metsä Groupin toimintaan. Yhtiö on lopettanut Venäjällä sijaitsevan sahansa liiketoiminnan ja puunhankinnan Venäjältä.

– Venäjältä tuotiin noin miljoona kuutiota puuta vuodessa. Se on merkittävä määrä, vaikka onkin kokonaisuudesta vain 5 prosenttia, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Kemin uuden sellutehtaan rakentamiseen Venäjän hyökkäyssodalla on kuitenkin ollut vain vähäisiä vaikutuksia.

– Ukrainasta ei ole pystytty toimittamaan joitain nosturiin tarvittuja osia, mutta ne on saatu muualta. Lisäksi inflaatiolla voi olla jonkin verran vaikutuksia kustannuksiin, Hämälä kertoo.

Kemin tehtaan kustannusarvio on noussut

Kemin uusi sellutehdas on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi. Kustannusarvio on noussut neljännesmiljardilla 1,85 miljardiin euroon.

– Nousu selittyy valtaosin materiaalien hinnannousulla, mikä lähti liikkeelle pandemian jälkeisestä elvytyksestä, Hämälä sanoo.

Tehtaan rakennustyömaalla työskentelee tällä hetkellä noin 1 700 henkilöä. Lokakuussa työntekijöiden määrä nousee huippuunsa eli noin 3 000 henkilöön.

Rakentaminen etenee aikataulussaan ja tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 1.6. kello 23 saakka.

.
.