Hyppää sisältöön

Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin

Ukrainan sota on nostanut energian ja ruuan hintoja. Kiihtyvä inflaatio voi nopeuttaa EKP:n aikeita nostaa ohjauskorkoja.

Osa kuluttajista on jo karsinut ostoslistaltaan eniten kallistuneita tuotteita. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin viime vuoteen verrattuna, kun Ukrainan sota nosti energian ja ruuan hintoja.

Kuluttajahintojen noususta euroalueen 19 EU-jäsenvaltiossa raportoi EU:n tilastoviranomainen Eurostat.

Inflaatio nousi 8,1 prosenttiin huhtikuun 7,4 prosentista. Edellinen ennätyslukema nähtiin maaliskuussa, jolloin inflaatio oli 7,5 prosentissa.

Ennätyslukema voi nopeuttaa Euroopan keskuspankin aikeita nostaa ohjauskorkoja, mikä olisi tapa hillitä inflaatiota. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi reilu viikko sitten, että EKP luopuu todennäköisesti negatiivisten korkojen aikakaudesta syyskuun loppuun mennessä.

Lagarden mukaan euroalueen talous ei ole ylikuumentunut, vaan sekä kulutus että investoinnit ovat edelleen koronaa edeltävän tason alapuolella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pohdimme Ylen taloustoimittajan Elli-Alina Hiilamon, valtiovarainministeriön vanhan opetusvideon ja Roope Ankan avulla, mistä hintojen nousu johtuu. Onko perimmäisenä syynä pandemia-ajan elvytys – ja mikä voi hillitä inflaatiota?

Lue myös:

.
.