Hyppää sisältöön

Kaakon asukkaat ovat talkoilleet muutamassa vuodessa yli kolmen miljoonan euron edestä – yhden talkootunnin arvo on 15 euroa

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on kunnostettu talkoilla kylätaloja ja rakennettu esimerkiksi liikuntapaikkoja. Viime vuosien aikaansannoksia vetivät yhteen Leader-hankkeet.

Mäntlahden Rannanpojat ry omistaa seurantalo Toivolan, jonka yhteyteen talkoiltiin viime kesänä patio. Myös tauolle oli aikaa. Kuva: Matti Seppälä

Kaakossa on talkoiltu vuosina 2014–2021 yhteensä noin 3,3 miljoonan euron edestä. Tämä tarkoittaa 157 000 talkootuntia.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on kunnostettu talkoilla kylätaloja ja rakennettu muun muassa liikuntapaikkoja.

Viime vuonna esimerkiksi Haminan Mäntlahdessa rakennettiin talkoilla seurantalo Toivolan patio. 130 neliömetrin suuruisen pation rakentamiseen meni 700 talkootyötuntia.

Ruokolahden Äitsaaren kyläyhdistys taas on toteuttanut kartan, joka ohjaa pyöräilijät, retkeilijät, matkailijat ja paikallisetkin saaren luontokohteiden ja palveluiden ääreen.

Viime vuosien aikaansaannoksia ovat vetäneet yhteen Leader-ryhmät. Leader-rahoituksen ehtona on, että osa hankkeen kuluista tulee yksityiseltä puolelta. Käytännössä se tarkoittaa usein talkoita, minkä takia talkootunneille on myös määritelty hinta.

Yksittäisen talkootunnin arvo on 15 euroa ja konetyötunti vastaa 45 euroa. Keskimäärin joka viides talkootunti on konetyötä.

Leader-rahoituksesta vajaa puolet tulee EU:lta ja loput valtiolta sekä kunnilta.

Lue lisää:

.
.