Hyppää sisältöön

Edes hyvä tilauskanta ei auta, kun raaka-aineiden hinta räjähtää – nyt sen sai kokea forssalainen Tambest

Forssassa toimiva lasi- ja terästuotteita valmistava Tambest on asetettu konkurssiin.

Tambestin suurimpia urakoita on viime vuosina ollut muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalien lasiseinät, ja teräs- sekä lasikaiteet. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Venäjän hyökkäyssodan seuraukset maailmanmarkkinahintoihin heijastuvat myös forssalaiseen lasi- ja terästuotteita valmistavaan Tambestiin. Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet rajusti viime kuukausien aikana.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus päätti yrityksen konkurssiin asettamisesta tiistaina 31. toukokuuta. Konkurssipesänhoitajan mukaan syy on yksinkertainen.

– Tilauskanta on ollut vahva, mutta merkittävä kulujen nousu lasi-, rauta- ja teräspuolella on suurin syy tässä kohden, kuittaa pesänhoitaja Jussi Laakkonen asianajotoimisto Fennosta.

Tambestin suurimpia urakoita on viime vuosina ollut muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalien lasiseinät sekä teräs- ja lasikaiteet. Yhtiön on toimittanut sisälasiseinät ja lasikaiteet moniin kauppakeskuksiin kuten Itikseen, Kamppiin, Triplaan ja Ratinaan.

Myös Helsingin Olympiastadionin ja Helsingin Musiikkitalon sisälasiratkaisuissa näkyy forssalaisyhtiön kädenjälki.

Tulevaisuus kiinni maailmanmarkkinoiden kehityksestä

Nyt yrityksen 75 työntekijälle pyritään löytämään mahdollisuus jatkaa työtään yrityksen myynnin kautta.

– Pyrimme ensimmäiset kaksi viikkoa hoitamaan tilauksia pois. Sen jälkeen ensisijainen tavoite on löytää kokonaisuudelle ostaja. Sitä kautta pyritään löytämään vaihtoehtoja että mahdollisiman moni saisi jatkaa työtään, toteaa konkurssipesänhoitaja Laakkonen.

Tambest on perustettu vuonna 1984. Vaikka yhtiön kannattavuus on heitellyt jonkin verran historian aikana, on tulevaisuus nyt enemmän kiinni maailmanmarkkinoiden kehityksestä kuin hyvästä tilauskannasta.

Konkurssipesänhoitaja Laakkonen kuitenkin uskoo yrityksen mahdollisuuksiin.

– Miten sen raaka-aineen hinnan nousun pystyy siirtämään loppuhintaan, se on se isoin kysymys.

Tambestin viimeksi päättyneen tilikauden liikevaihto oli 12,1 miljoonaa euroa. Yrityksen liiketoiminnan tulos oli 265 000 euroa.

.
.