Hyppää sisältöön

Johanna Vehkoo valittiin journalistiikan työelämäprofessoriksi Tampereen yliopistoon

Johanna Vehkoo on faktantarkistuksen johtavia asiantuntijoita Suomessa.

Vehkoo on Tampereen yliopiston alumni, hän valmistunut 2008. Kuva: Yle

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorin tehtävään on valittu lukuvuodeksi 2022–2023 disinformaatioon ja faktantarkistukseen erikoistunut journalisti ja tietokirjailija Johanna Vehkoo.

Vehkoo aloittaa työelämäprofessorina elokuussa 2022. Hänen professuurivuotensa kantavana teemana on journalismin suhde faktuaalisuuteen ja misinformaatioon. Toisena teemana on journalismin suhde uuteen teknologiaan.

Johanna Vehkoo on faktantarkistuksen johtavia asiantuntijoita Suomessa: hän on kirjoittanut Ylelle Valheenpaljastaja-juttusarjaa vuodesta 2015 ja tehnyt myös samannimistä podcastia.

Vehkoo on myös kirjoittanut vuonna 2019 julkaistun Valheenpaljastajan käsikirjan sekä opettanut tiedon verifioinnin ja faktantarkistuksen käytännön taitoja vuosien aikana tuhansille ihmisille.

– Ainakin vuodesta 2015 lähtien on voinut hyvin perustein sanoa, että misinformaation tunnistamisen ja faktantarkistuksen taidot eivät ole koskaan olleet niin tärkeitä kuin juuri nyt. Ensin syynä oli pakolaiskriisi ja rasistinen disinformaatio, sitten Yhdysvaltain vaalit ja Brexit-äänestys, seuraavaksi pandemia ja harhaanjohtava terveystieto. Nyt tietenkin sotaan kuuluvat informaatiovaikuttaminen ja propaganda, Vehkoo sanoo tiedotteessa.

Journalistiikan vierailijaprofessuuri, nykyinen työelämäprofessuuri, on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen. Tehtävää hoitaa tänä lukuvuonna (2021–2022) toimittaja Ritva Leino.

.
.