Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus on tuominnut kaksi syytettyä sakkoihin Kaustisella sattuneesta kuolemaan johtaneesta mönkijäturmasta

Kuljettajan hengen vaatinut onnettomuus sattui Keski-Pohjanmaalla Kaustisella vuonna 2020.

Onnettomuudessa menehtyi kaustislainen mies. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kahdelle syytetylle luettiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa tuomiot kuolemantuottamuksesta, mutta sen sijaan syytteet vaaranmerkintärikkomuksesta hylättiin. Kumpikin syytetty tuomittiin 30 päiväsakkoon.

Kaustislainen vuonna 1981 syntynyt mies kuoli kaksi vuotta sitten ajettuaan mönkijällä tien yli vedettyyn ketjupuomiin. Mies oli ajamassa mönkijällä turvetyömaalle johtavalla tiellä, kun matka katkesi tien yli viritettyyn ketjupuomiin.

Käräjäoikeuden mukaan tien sulkenut ketju oli vaikeasti havaittavissa varsinkin kun tie oli yleensä ollut auki ja ilman porttia. Käräjäoikeuden mukaan portti olisi pitänyt merkitä paremmin, vaikka tie sijaitsi yksityisalueella, jossa asiaton liikkuminen oli kielletty.

Syytettyinä oli turvetyömaan polttoainetuotantovastaavana toiminut mies sekä alueen kahdelle turveurakoitsijalle edustajana toiminut mies. Jälkimmäinen oli sulkenut vammat aiheuttaneen portin edellisenä päivänä. Käräjäoikeus katsoo, että syytetyt olivat vastuullisia portin asianmukaisesta merkitsemisestä ja että he olivat menetelleet huolimattomasti.

Onnettomuus sattui Kötyskä-Isovehkanevalla, turvetuotantoalueelle johtaneella Kötyskäsaarentiellä.

.
.