Hyppää sisältöön

Hävittäjät kiitävät nyt Helsingin yllä osana lentosotakoulutusta – Hawk-koneet ovat herättäneet ihmetystä kaupunkilaisissa

Maa- ja Merivoimat järjestävät touko-kesäkuun vaihteessa Uudellamaalla, Saaristomerellä ja Kaakkois-Suomessa useita harjoituksia, joihin liittyy myös vilkasta Ilmavoimien lentotoimintaa.

Maalilennoilla pyritään kuvaamaan realistisesti maalla ja merellä toimiviin joukkoihin kohdistuvaa ilmauhkaa. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin yllä lentelevät hävittäjäkoneet ovat viime päivinä herättäneet huomiota pääkaupunkiseudun asukkaissa. Pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta harjoitellaan osana Sapeli 1/22 -harjoitusta.

Tänään keskiviikkonakin taivaalla on voinut nähdä hävittäjien ylilentoja tai niiden jättämiä jälkiä.

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä, Hawk-suihkuharjoituskoneilla ja Learjet 35A/S -suihkukoneilla lennettävillä maalilennoilla pyritään kuvaamaan realistisesti maalla ja merellä toimiviin joukkoihin kohdistuvaa ilmauhkaa.

Ilmapuolustus on kokonaisuus, jossa hävittäjien sekä Maa-, Meri- ja Ilmavoimien ilmatorjuntayksiköiden suorituskyvyt täydentävät toisiaan. Kuva: Matti Myller / Yle

Lisäksi käynnissä on myös ilmasotakoulun kadettien lentosotakoulutuks, joka alkoi maanantaina. Siinä Hawk-suihkuharjoituskoneet lähtevät Tikkakoskelta ja laskeutuvat Helsinki-Vantaan lentoasemalle, mutta näitä koneita ei nähdä Helsingin yllä.

Lennot toteutetaan kahdesta neljään Hawk-koneella kello 9–16 välisenä aikana. Harjoittelu kestää kesäkuun toiseen päivään saakka.

Step out -lentojen tarkoituksena on opettaa oppilaille normaalitoiminnasta poikkeavaan tukikohtaan tapahtuvaa lentosuunnittelua ja lennon toteutusta.

2.6.2022 klo 12:00 korjattu: Helsingin yllä ei ole voinut nähdä kadettien HW1-lentokoulutukseen liittyviä koneita, kuten jutussa aiemmin sanottiin. Helsingin päällä nähdyt koneet liittyvät Maa- ja Merivoimien järjestämään harjoitukseen.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2.6.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Ilmasotakoulun kadetit vierailevat Hawk-koneilla Helsinki-Vantaalla