Hyppää sisältöön

THL haluaa digipelien yllätyslaatikot tiukemman sääntelyn piiriin – saattavat olla laittomia arpajaisia

Tutkimusten mukaan yllätyslaatikoiden osto on yhteydessä rahapeliongelmiin liittyvään käyttäytymiseen. THL:n tutkimuspäällikkö pitää kyseenalaisimpina alaikäisille suunnattujen pelien laatikoita.

Loot boxeja eli yllätyslaatikoita voi ostaa oikealla rahalla tai ansaita pelaamalla. Kuvituskuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Digitaalisten pelien loot boxeja eli yllätyslaatikoita pitäisi säädellä nykyistä tiukemmin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Pelaaja voi saada yllätyslaatikoista pelin sisäisiä etuja tai tavaroita, jotka voivat vaikuttaa suuresti pelin kulkuun. Yllätyslaatikoita voi ostaa oikealla rahalla tai ansaita pelaamalla. Niistä saatuja virtuaalisia esineitä voi myös myydä ja vaihtaa.

Maksulliset laatikot ovat herättäneet huolta kansainvälisesti, sillä digipelit muistuttavat niiden myötä yhä enemmän rahapelejä.

– Useissa tutkimuksissa yllätyslaatikoiden oston on todettu olevan yhteydessä rahapeliongelmiin liittyvään käyttäytymiseen. Siksi niiden käyttöä osana digipelejä tulisi selkeyttää, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Sari Castrén tiedotteessa.

Kyseenalaisimpia ovat hänen mukaansa alaikäisille markkinoitujen pelien yllätyslaatikot, joiden toiminta muistuttaa rahapelaamista ja voi altistaa alaikäiset kokeilemaan sitä.

THL:n mukaan digipelien yllätyslaatikoiden haittojen ehkäisy edellyttää nykyistä selkeämpää lainsäädäntöä ja valvontaa. Nykyään vastuu jakautuu usealle viranomaiselle.

Osallistumismaksu, sattumanvaraisuus ja rahavoitto kertovat rahapelistä

Yllätyslaatikot voivat olla laittomia arpajaisia, kun rahapelin tunnusmerkit täyttyvät. Niitä ovat osallistumismaksu, sattumanvaraisuus ja rahallinen voitto.

Arpajaisten järjestämiseen tarvitaan Suomessa lupa, jonka voi saada ainoastaan yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö.

Rahapelien valvonta kuuluu Poliisihallituksen arpajaishallinnolle. Sen mukaan ei-rahallisia palkintoja sisältävät yllätyslaatikot eivät ole arpajaislain mukaisia rahapelejä.

– Laatikot eivät sinänsä ole arpajaislain vastaisia. Ne ovat sitä ainoastaan siinä tapauksessa, että ne täyttävät arpajaisten tunnusmerkit. Rahapelaamiseen liittyy huomattavia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, jotka eivät kuulu lasten ja nuorten digipelaamiseen, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell THL:n tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan myös vanhempien, pelaajien ja alan toimijoiden tietoisuutta mahdollisista haitoista tulee lisätä ongelmien torjumiseksi.

Sitä varten on juuri julkaistu materiaalia (siirryt toiseen palveluun). Sen on tuottanut viranomaistyöryhmä, joka selvittää yllätyslaatikoiden vaikutuksia.

Lue lisää:

.
.