Hyppää sisältöön

Kotimaisesta kirjolohesta on nyt kaupoissa pulaa – vyyhti johtaa viime kesäiseen lohikalojen virukseen ja hätäteurastuksiin

Tyhjentyneiden kauppojen hyllyjen yhtenä keskeisenä syynä on kotimaisen kirjolohen kasvatusaltaisiin viime kesänä päässyt lohikalojen IHN-virus, jonka vuoksi arviolta noin 25 prosenttia kasvamassa olleista kirjolohesta kuoli ja hätäteurastettiin.

Kotimaista kirjolohta kalatiskillä. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kaupoissa on ollut tänä keväänä paikoin pulaa kotimaisesta kirjolohesta, ja kuluttajalle se on näkynyt tyhjinä hyllyinä.

Kotimaassa kasvatetussa kirjolohessa on valtakunnallista saatavuusongelmaa, joka jatkuu S-ryhmän mukaan ainakin alkukesän ajan. Kotimaisen kirjolohen ajoittainen saatavuuspula vahvistetaan myös Keskosta eli K-ryhmästä.

– Saatavuusongelmia on laajastikin, mutta ne ovat kauppakohtaisia. Tämä on jokakeväistä: suomalaisen kirjolohen saatavuus on keväisin hankalampaa, kertoo Janne Vuorinen, osto- ja myyntijohtaja K-ryhmän päivittäistavarakaupasta.

K-kaupoissa on ollut pulaa etenkin ajoittain tuoreesta kotimaisesta kirjolohesta.

– Tuoreen kalan osalta esimerkiksi palvelutiskeillä on paikoin puutteita, summaa Janne Vuorinen.

Joensuun K-citymarket Pilkon kauppias Juha Kupiainen kertoo, että kauppaan on saatu vielä hyvin kotimaista kirjolohta. Kauppa ostaa kirjolohta usealta eri toimittajalta. Kirjolohen hinta on kuitenkin korkealla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kaupat kuitenkin vakuuttavat, että savustettavaa kalaa löytyy juhannukseksi. Korvaavia tuotteita etsitään kauppojen hyllyille, jos kotimaista kirjolohta ei ole saatavilla normaaliin tapaan.

Taustalla viime kesäinen virusepidemia

Yhtenä keskeisenä syynä pulaan on kotimaisen kirjolohen kasvatusaltaisiin viime kesänä päässyt lohikalojen IHN-virus. S-ryhmän mukaan jopa noin 25 prosenttia kasvamassa olleista kirjolohesta kuoli ja hätäteurastettiin. Viruksen saaneet kalat eivät kelvanneet enää ruokakaloiksi.

Ruokaviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) viime kesäinen virus oli peräisin tanskalaisilta kalanviljelylaitoksilta, joista oli toimitettu kaloja Ahvenanmaalle kahteen pitopaikkaan.

Myös lämmin kesä edesauttoi viruksen leviämistä kesällä 2021.

– Veden lämpötilalla oli totta kai vaikutusta viruksen leviämiseen: lämpimässä merivedessä virus pääsee nopeammin leviämään, kertoo myyntipäällikkö Mikko Kovalainen S-ryhmästä.

Kasvatusallas vesistössä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Viime kesän lämpötiloilla oli myös vaikutusta kalojen kasvuvauhtiin.

– Oikein lämpimässä vedessä kalat ovat myös passiivisempia, eivätkä syö yhtä paljon ja kasvakaan samalla tavalla kuin silloin, jos vesi on viileämpää, Kovalainen lisää.

Saatavuusongelmaan vaikuttaa myös se, että kylmä kevät on saanut lohet kasvamaan hitaasti. Lisäksi norjalaisen lohen noussut hinta nostaa kotimaisen kirjolohen kysyntää.

Kalan hinta on ollut kasvussa, hinta ei ainakaan putoa

Norjalainen lohi on kallistunut muun muassa kalanrehun hinnan nousun ja polttoainekustannusten eli kuljetuskustannusten nousun vuoksi. Myös Norjassa kevät oli viileä ja hidasti kalojen kasvua.

– Norjalainen lohi määrittelee kalan hintaa laajemminkin, ja sen hinnannousu heijastuu myös muihin kaloihin. Suomalaisen kirjolohen hinta ei ainakaan tule tästä laskemaan, Kovalainen S-ryhmästä sanoo.

Lue lisää:

Suomessa voisi kasvaa miljoonia kiloja kirjolohta ruokapöytään, mutta Venäjän viennistä yli jääneet kalat uhkaavat joutua hävitettäväksi