Hyppää sisältöön

Pyyntikausi alkoi Suomen suurimmalla lohijoella – kiistelty kalastusmuoto on parhailla paikoilla luvallista yhdeksän päivän ajan

Tornionjoella heittopainon avulla tapahtuvaa spinfluga-kalastusta saa tänä vuonna harrastaa rajoitetusti Kukkolankoskella ja Matkakosken Suomen puoleisella osalla. Muilta osin pyyntikausi Suomen suurimmalla lohijoella jatkuu elokuun loppuun.

Tornionjoen Matkakoskella heittovuorossa on kymmenen kalastajaa kerrallaan. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Talven aikana kasvanut odotus saa vihdoin täyttymyksensä, kun lohenkalastus alkoi Tornionjoella keskiviikkona. Oululainen Jere Meriläinen matkusti Matkakoskelle jo sunnuntaina odottamaan lohipyyntikauden alkua.

– Aina sitä odottaa, että saisi napattua sen ennätyskalan, tai edes kalaa, hän naurahtaa.

Meriläisen mukaan saalista tärkeämpää on kuitenkin seurasta ja luonnosta nauttiminen.

– Täällä kalastava porukka on tullut vuosien varrella tutuksi eikä heitä juuri muuten näe.

Myös Matkakosken Urheilukalastajien sihteeri Juha Hemminki kertoo odottaneensa kauden alkua.

– Reppu on odottanut pakattuna jo toukokuun alusta, sanoo Hemminki.

Hemmingin mukaan kauteen valmistautuminen itse asiassa alkaa heti joulun jälkeen, kun sidotaan ensimmäiset perhot tulevaa kalastuskesää varten

Kauden avauspäivän tunnelmat voit kuunnella jutun lopussa olevasta linkistä.

Onnellinen Pekka Miettunen ja 15,6 kilon lohi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Runsas viikko aikaa punttikalastukselle

Tänä vuonna merkittävä sääntöuudistus on spinfluga-kalastuksen eli punttikalastuksen kieltäminen kokonaan kesäkuun 10. päivästä alkaen Kukkolankoskella molemmin puolin rajaa sekä Matkakoskella Suomen puolella.

Toisin sanoen punttikalastajien kausi esimerkiksi suositulla Matkakosken Suomen puolella kestää yhdeksän päivää. Juha Hemmingin mukaan punttikalastukselle annettu aika on olemattoman lyhyt. Kesäkuun alussa lohia on liikkeellä vielä varsin vähän.

Rajoitus koskee nimenomaan heittopainon, tapsisiiman ja vieheen avulla tapahtuvaa kalastusta. Perinteisesti lohenkalastus Tornionjoella on rauhoitettu kauden aikana sunnuntai-illasta maanantai-iltaan.

Mielipiteitä jakava kalastusmuoto

Muiden kalastajien keskuudessa spinfluga-kalastuksella on huono maine. Se yhdistetään laittomaan kalastuksen muotoon rokastukseen, jossa pyritään tietoisesti tartuttamaan kala ulkopuolelta.

Matkakosken Urheilukalastajien esityksestä on Tornionjoella päätetty rajoituksista, joiden mukaan spinfluga-kalastusta voi harrastaa. Perhojen koukkujen haaramäärä on rajoitettu yhteen ja koukun suurimmaksi kitakooksi on määritelty 12 millimetriä. Lyijypainojen käyttäminen on kiellettyä.

Spinfluga-kalastuksessa saa käyttää yksihaaraista perhoa, jonka koukun kitakoko on korkeintaan 12 millimetriä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Juha Hemminki kertoo, että spinfluga-kalastuksen harrastajat tekevät tiukan rajanvedon rokastukseen. Rokastuksessa kala pyritään saamaan tarttumaan koukkuun keinolla millä hyvänsä. Sen sijaan spinfluga- eli punttikalastuksessa painon tarkoituksena on huolehtia, että erillisen siiman päässä oleva perho saadaan pohjan läheisyyteen, jossa lohet ovat.

– Tällä ei ole mitään tekemistä rokastuksen kanssa, Hemminki sanoo.

Matkakoskella paikalliset urheilukalastajat ovat talkoovoimin pitäneet kalastuspaikkoja kunnossa muun muassa putsaamalla koskea pohjaan jääneistä heittopainoista ja kiinnitarttuneista siimoista. Myös rannalle on rakennettu oleskelu- ja jätteenhuoltopaikkoja.

Lohen ihovaurio altistaa vesihomeelle

Kalastusta heittopainon avulla on rajoitettu lohikantojen kannalta tärkeiden emokalojen suojelemiseksi. Ely-keskuksen valvontahavaintojen perusteella suun ulkopuolisten tartuntojen määrä tässä kalastusmuodossa on runsaampaa muihin kalastustapoihin verrattuna.

Lisäksi kaloja karkaa useammin mahdollisesti loukkaantuneina.

– Pintavaurion saaneella lohella on suurempi riski saada vesihome, perustelee Lapin ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Jouni Hiltunen punttipyyntiä koskevia rajoituksia.

Rajoituksia on asetettu etenkin lohennousun kannalta tärkeään alkukauteen.

Tällä kalastustavalla ei ole mitään tekemistä rokastuksen kanssa., sanoo Matkakosken Urheilukalastajien sihteeri Juha Hemminki. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tulossa hyvä kalastusmatkailukesä

Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön mukaan Tornionjokilaaksossa on vuosittain yli 10 000 vapakalastajaa. Tenolla lohenkalastuskielto jatkuu ja se on jossain määrin näkynyt Tornionjoella jo viime kesänä. Tänä kesänä Tenolla kielto tulee voimaan todennäköisesti viikon päästä, mutta maa- ja metsätalousministeriö vetoaa ihmisiin, jotta he eivät kalastaisi Tenolla kannan suojelemiseksi.

– Ne, jotka haluavat kalastaa lohta, tulevat tänne mistä lohta saa, sanoo Mauri Kylmämaa. Hän on Tornionjokivarressa, Kolarissa toimivan kalastusmatkailuyritys Lappean Lohen hallituksen puheenjohtaja.

Viime vuosi oli Tornionjoen nousulohien seurantahistorian kolmanneksi paras. Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntijan Ville Vähän mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että tästä vuodesta on tulossa nousulohien määrän suhteen vähintäänkin hyvä vuosi.

Tornionjokeen nousee parhaimpina vuosina jopa yli satatuhatta lohta, enemmän kuin mihinkään muuhun Suomen jokeen.

Mauri Kylmämaa odottaa tulevasta kesästä vähintään tavanomaista lohimatkailukesää. Juhannuksen alusviikolla on vielä muutamia hajapaikkoja.

– Juhannuksen jälkeinen viikko on meillä tavallisesti ihan täysi. Heinäkuulta ja elokuulta on vielä paikkoja jäljellä.

Lue myös:

Tornionjoelle enteillään jälleen hyvää lohikesää – ja entistä isompia kaloja

Lohenkalastuskiellon voimaantulo Tenojoella viivästyy – ministeriö vetoaa kansalaisiin, jotta he eivät lähtisi kalaan