Hyppää sisältöön

Sähköskuutit yleistyvät, samoin tapaturmat – päivystyksen ylilääkäri sairaalahoitoon joutuneista: "Kenelläkään ei ole ollut kypärää"

Skuuttionnettomuuksien ehkäisemiseksi etsitään konkreettisia keinoja. Pohjalaismaakunnista erityisesti Etelä-Pohjamaalla, Seinäjoella, onnettomuuksia on tapahtunut nyt aiempaa enemmän.

Sähköskuuttionnettomuuksien riski  kasvaa, kun määrä kasvaa
Sähköskuuttionnettomuuksien riski kasvaa, kun määrä kasvaa

Sähköskuuttien eli sähköpotkulautojen määrä Seinäjoella on moninkertaistunut viime kesään verrattuna. Tämä on huomattu myös Seinäjoen keskussairaalassa.

Viimeisen parin viikon aikana päivystykseen on tuotu kymmenkunta skuuttionnettomuudessa loukkaantunutta potilasta.

Iältään loukkaantuneet ovat olleet 20–30-vuotiaita.

Onnettomuudet ovat lisääntyneet myös Vaasassa. Kokkolasta kerrotaan, että tapaturmia ei ole sattunut viime kesäistä enempää.

Yhteinen huoli, yhteinen kokous

Eilen maanantaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin aloitteesta järjestettiin palaveri, jossa etsittiin konkreettisia keinoja skuuttien eli sähköpotkulautailun turvallisuuden lisäämiseksi.

Sairaanhoitopiirin mukaan tilaisuudessa olivat mukana myös skuutteja kaupungissa vuokraavat yritykset ja siellä käytiin läpi käytännön toimia, joita asiassa voitaisiin tehdä.

Skuutteja vuokraavat yritykset lupasivat lisätä vuokraussovelluksiin turvallisuusilmoituksia, jotka esimerkiksi kehottavat ottamaan baari-illan jälkeen taksin. Lisäksi tuotetaan turvallisuusohjeita sisältävät flyerit sähköpotkulautoihin kiinnitettäväksi.

Lisäksi osallistujat totesivat, että skuutttien maksiminopeutta voitaisiin laskea 15 kilometriin tunnissa tiettyinä ajankohtina, EPSHP tiedottaa.

Päävammoja paljon

Suurin osa vammoista on kohdistunut pään ja kasvojen alueelle sekä yläruumiiseen ja -raajoihin, kertoo Seinäjoen keskussairaalan päivystyskeskuksen ylilääkäri Jussi Sarin.

– Kenelläkään ei ole ollut kypärää tai muita suojavarustuksia.

Sairaanhoitopiirin mukaan kypärän käyttäminen vähentää aivovammoja jopa 70 prosenttia.

Pahimpia loukkaantumisia ei pystytä Seinäjoella hoitamaan. Esimerkiksi neurokirurgisen vamman sattuessa potilas lähetetään yliopistosairaalaan.

Kypärän käyttö olisi suositeltavaa, mutta ei pakollista

Sähköskuutilla liikkumiseen ei vaadita suojavälineiden käyttöä, vaikka katukuvassa näkyvien vuokralautojen maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Ensimmäistä kertaa skuutilla liikkuvan seinäjokisen Tiina Rinteen mielestä skuutatessa olisi hyvä käyttä kypärää, vaikka se häneltä itseltään puuttuu.

– Jos tänne Seinäjoelle tulee turisti ei hänellä luultavasti ole kypärää mukanaan.

Seinäjoella asuva Laura Levä varustautuu usein skuuttimatkoihin kypärällä. Hänestä suojavarusteiden käyttö ei kuitenkaan ole skuuttaajien keskuudessa yleistä.

– Ei niitä tuolla hirveästi näy. Olisi hyvä, jos vuokralaudoissa olisi kiinni kypärät, joita sitten ajaessa voisi käyttää.

Laura Levä käyttää sähköskuuttiaan lyhyillä matkoilla kallistuneen bensan hinnan vuoksi. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Alkoholilla on usein osuutta onnettomuuksiin

Merkittävä tekijä skuuttitapaturmissa on alkoholi, joka Sarinin mukaan on liittynyt jokaiseen parin viikon aikana tapahtuneeseen sairaalahoitoa vaatineeseen onnettomuuteen.

Myös Vaasasta kerrotaan, että sairaalahoitoa vaatineissa tapauksissa skuuttaaja on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Skuuttaaminen humalassa ei ole laissa kielletty.

Baari-iltojen jälkeen skuutit ovat yleinen kotiutumisväline nuorten aikuisten keskuudessa, sillä ne ovat nopea ja taksia edullisempi vaihtoehto kotimatkan taittoon.

Huolta herättää kesän mukanaan tuomat tapahtumat, jotka lisäävät skuuttien käyttöä.

Sarin suosittelisi skuutteihin alkolukkoa tai yöaikaista käytöstäpoistoa. Ne ovat suuremmissa kaupungeissa jo käytössä.

– Koska on kuitenkin kyse nuorista ihmisistä, niin ei sitten mene loppuelämä tai työura pilalle siksi että on kallo halki, Sarin sanoo.

Lue seuraavaksi:

Sähköpotkulautojen vahingot lisääntyneet – kaatumisista aiheutuu ruhjeita ja usein rikki menevät myös lauta, puhelin ja aurinkolasit

Sähköpotkulautailuun liittyvät säännöt huonosti hallussa, selviää liikenneturvan kyselystä

Artikkeliin lisätty EPSHP:n tiedot toimijoiden kokouksesta (7.6. klo 10.31)