Hyppää sisältöön

Leijonien kultajuhlissa esiintynyt Ramses II ampaisi tuntemattomuudesta koko kansan tietoisuuteen: "Tämä on muuttanut elämäni täydellisesti"

Artistin Villieläin-kappale on kulkenut erikoisen tien vaasalaisista opiskelijabileistä Leijonien koppiin. Kultajuhlien jälkeen biisi nousi Suomen Spotify-listan kärkeen.

Ramses II yllättyi Leijonien kultajuhlien tuomasta huomiosta
Ramses II yllättyi Leijonien kultajuhlien tuomasta huomiosta

Kun Tampereella vietettiin maanantaina Suomen jääkiekkojoukkueen MM-kultajuhlia, lavalla nähtiin kaikille tutut artistit JVG, Vesala ja Haloo Helsinki. Juhlissa esiintyi myös suurelle yleisölle tuntematon Ramses II, ja ei vain yhdesti vaan kaksi kertaa.

Hän esitti Villieläin-kappaleensa ennen Leijonien saapumista ja vielä kertaalleen, kun kultamitalistit oli saatu lavalle.

Ramses II eli Rami Shikeben oli vielä alkuvuodesta kolmekymppinen omakustanneartisti, jota ei tuntenut juuri kukaan. Monien sattumusten kautta Villieläin-biisi päätyi Leijonien hengennostatuskappaleeksi, suomalaisten voittobiisiksi ja Suomen Spotify-listan kärkeen.

– Kultajuhlien jälkeen kaikki pysäyttivät, että saako kuvan tai nimmarin. En ole tällaiseen missään nimessä tottunut, kertoo Ramses II eli Rami Shikeben. Kuva: Silja Viitala / Yle

Villieläimen pitkä matka Leijonien koppiin

Villieläin-kappale julkaistiin omakustanteena kutakuinkin tasan vuosi sitten. Se oli uusi alku Shikebenin uralle. Helsinkiläinen oli tehnyt musiikkia erilaisissa kokoonpanoissa, kuten St. Rasta ja Rami & Rantojen miehet.

Ramses II -nimisenä artistina Shikeben karisti pois melankolian sekä balkan- ja reggae-vaikutteet ja siirtyi hupailevan elektronisen musiikin pariin.

Alkuun Villieläin ei tuntunut lähtevän suurempaan suosioon. Syksyllä kappaleen löysivät vaasalaiset opiskelijat, ja pian Ramses II oli ensimmäisellä keikalla Vaasan yliopiston kauppatieteilijöiden vuosijuhlassa. Villieläin-kappaleesta oli tullut todellinen ilmiö opiskelijoiden keskuudessa.

– He tulivat kertomaan olleensa risteilyllä, jossa yksi hytti oli Villieläin-hytti, ja kappale soi siellä koko risteilyn ajan. Sanoin heille, että olette te kyllä tosi hullua porukkaa, Shikeben nauraa.

Kappaleesta tekee bilettämiseen sopivaksi sanoitukset:

"Ei villieläintä voi sulkea häkkiin"

Villieläin on trendannut myös Tiktokissa, jonne on tehty tanssivideoita tai videoita kuvaamaan baari-illan aloittamista.

– Ramses II -nimessä ideana on se, että se on next level Ramista. Menen lavalle puku päällä ja esitän tyylikästä poppia, kertoo Rami Shikeben. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ramses II:n kappale päätyi Leijonien korviin montaa eri reittiä pitkin. Shikebenin kaveri, ex-jääkiekkoilija Eetu Pöysti oli ehdottanut, että kappale pitäisi lähettää jääkiekkomaajoukkueelle, sillä se sopisi koppibiisiksi. Pöysti laittoi kappaleen ystävälleen Mikael Granlundille ehdotuksena hyväksi voittobiisiksi.

– Mikke oli vastannut siihen, että tämä on jo meidän voittobiisi.

Pelaajat olivat bonganneet kappaleen omilla tahoillaan, ja se oli soinut jo maajoukkueen harjoitusleirillä. Lopulta kappale soi MM-kisojen aikaan Leijonien pukukopissa ja voitonjuhlissa.

Kultajuhlien sanoinkuvaamaton fiilis

Shikeben ei ollut seuraamassa MM-finaalia Tampereella vaan Kallion kantakapakassa ystäviensä kanssa. Hän oli huutanut äänensä käheäksi matsin aikana ja samalla häntä jännitti, josko tulisi soitto ja kutsu esiintymään kultajuhliin. Vielä samana iltana hän sai Leijonilta viestin Instagramin kautta.

Maanantaina Shikeben jännitti noustessaan Hakametsän jäähallin parkkipaikan lavalle. Paikalla oli hänen tähänastisen uransa suurin yleisö eli 30 000 ihmistä ja hurja määrä enemmän televisioiden ääressä.

– Se oli aivan sanoinkuvaamaton fiilis, kun katsoi sitä ihmismassaa, joka lauloi ja tanssi mukana.

Ramses II pääsi esittämään kappaleensa vielä toisen kerran, koska Leijonat olivat näin toivoneet. Pelaajat tulivat sanomaan artistille, kuinka tärkeä kappale oli heille turnauksen aikana ollut.

– On se mieltä ylentävää. Varsinkin kun olen ollut jääkiekkofani koko pienen ikäni ja olen nähnyt kaikki taipumiset Ruotsille ja muille, ja aina ollaan kakkosia ja ikinä ei voiteta. Mutta nykyään me voitetaan ja siellä on voittobiisinä biisi, jonka itse on tehnyt. Tämä on sellaista euforiaa, jota on vaikea vieläkään käsittää.

– Musiikkini on elektronista suomalaista popmusiikkia, jota ei tehdä liian vakavissaan vaan vähän pilke silmäkulmassa, sanoo Rami Shikeben eli Ramses II. Kuva: Silja Viitala / Yle

Leijonat nostavat artisteja esiin

Kultajuhlien jälkeen Ramses II ei ole juuri nukkunut, sillä pyöritys on ollut hurjaa. Kaikki ovat yhtäkkiä kiinnostuneita hänestä ja Villieläin-kappaleesta.

Artisti on vitsaillut kavereidensa kanssa, että kyseessä on samankaltainen Kolmen kullan klubi, johon Valtteri Filppula pääsi voittamalla Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden.

– Pääsin esiintymään kultajuhlaan Leijonille, kappale striimasi kultaa ja pääsi listakärkeen Spotifyssa.

– Suurin haaveeni lapsesta asti on ollut se, että saan tehdä näin kokonaisvaltaisesti musiikin parissa hommia. Vaikka vähän jännittää, niin pitää ottaa kaikki ilo irti tästä, sanoo Ramses II eli Rami Shikeben. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun jääkiekkohuuma on nostanut suurelle yleisölle tuntemattomampia artisteja pinnalle. Näin kävi vuoden 2011 kultajuhlissa JVG:lle Häissä-kappaleen ansiosta sekä vuonna 2019 Gettomasalle, jonka Lössi-kappale oli maajoukkueen suosikki. Tänä keväänä olympiakultajuhlissa kuultiin Olli Halosen Pohjola-kappaletta, joka oli soinut myös Leijonien kopissa.

Ramses II on ymmärrettävästikin iloinen, että jääkiekko ja etenkin Leijonat nostavat uusia artisteja esiin.

– Monet pelaajat tulivat kiittämään, että tämä on tosi tärkeä biisi meille. Sanoin, että kuule, tämä on vielä asteen tärkeämpää, mitä te mulle teitte. Tämä on muuttanut elämäni täydellisesti.

– Päätavoite tänä kesänä on uusissa biiseissä, ettei Ramses II jää pelkäksi Villieläimeksi, sanoo Rami Shikeben. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kohti seuraavien biisien metsästystä

Ramses II:sta vedetään nyt joka suuntaan, mutta artistilla itsellään on selkeät päämäärät. Kesällä hän esiintyy muutamilla keikoilla, kuten Ruisrockissa ja Lonnassa Stadin juhannuksessa.

Tärkeintä on kuitenkin mennä tuottajan kanssa studioon tekemään uusia biisejä, ettei artisti jää yhden hitin ihmeeksi. Ramses II on ehtinyt julkaista jo pari kappaletta, ja hän solmi jääkiekkoturnauksen aikaan levytyssopimuksen Kaiku Recordsin kanssa.

– Jos vertaa jääkiekkoon, niin ensiksi treenataan ja sitten alkavat harjoitusleirit. Me teemme biisejä ja treenaamme keikoille. Keikat ovat sitten niitä matseja. Jos hommat menevät hyvin, niin sitten ei tarvitse muuta kuin nauttia.

Lue myös:

.
.