Hyppää sisältöön

Kuhmoisissa harjoiteltiin uppoavan aluksen vakauttamista – pelastussukelluksessa kokeiltiin myös uusinta paikannustekniikkaa

Kuhmoisissa on käynnissä sukellusharjoitus, jossa harjoitellaan pelastusta ja etsintää vaativissa olosuhteissa. Uutuutena harjoituksessa on uusinta vedenalaiseen toimintaan suunniteltua johto- ja seurantatekniikkaa. Kolmen pelastuslaitoksen lisäksi harjoitukseen osallistuvat myös Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen hihamerkki takin käsivarressa. Taustalla sumeana sukeltaja oranssissa sukelluspuvussa.
Kuhmoisissa kokeitiin pelastussukeltajien uutta johtamis- ja seurantajärjestelmää. Video: Jarkko Riikonen / Yle

– Tässä harjoitetaan aluksen stabilointia ilmatyynyillä. Niitä käytetään, jos aluksessa on voimakas vuoto tai se on joko menossa ympäri tai jo nurin vedessä. Tyynyt vakauttavat tilanteen ja sukeltaja uskaltaa mennä sisälle.

Näin kertoi Kuhmoisten harjoituksen äärellä Rajavartiolaitoksen rastilla sukeltaja Arthur Heickell.

Säiliöillä täytettävät ilmatyynyt kiinnitetään uppoavan aluksen kylkiin ja alta vedetään tukeva kuormaliina. Yhden tyynyn nostovoima on harjoituksessa noin 2000 kiloa. Kuhmoisten harjoituksessa niitä täytettiin nostoa varten neljä.

Tyynyjen avulla on Suomen merialueilla jouduttu tukemaan suuriakin aluksia ja pelastamaan ne uppoamiselta. Sen sijaan sisämaan kokeneillekin pelastajille oli osin vastassa täysin uutta pelastustekniikkaa. Ensimmäistä kertaa niihin tutustui esimerkiksi sukeltaja Toni Tahvanainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

– On haastavaa, kun noissa nostotyynyissä on kuitenkin vähän ilmaa sisällä, että miten ne saadaan painumaan veden alle. Noste pyrkii pitämään ne pinnalla ja haaste on niiden saaminen kunnolla sinne alukseen kiinni.

Sukeltajan paikkatieto reaaliajassa

Uusinta uutta oli myös harjoituksen seurantaan ja johtoon käytetty tekniikka. Se on osin Pirkanmaan pelastuslaitoksen oman henkilökunnan harjoitusta varten räätälöimää ja perustuu vedenalaista paikantamista kehittäneen suomalaisen UWIS-yhtiön ideaan yksittäisen sukeltajan liikkeiden seuraamisesta veden pinnan alla.

Gps-tekniikkaan, kolmen poijun kolmiomittaukseen ja sukeltajan liikkeiden seuraamiseen kartalla perustuvasta järjestelmästä on nimen omaan pelastus- ja etsintätyössä selvää hyötyä.

– Sieltä saadaan sukeltajan paikkatietoa koko ajan muutaman metrin tarkkuudella ja reaaliajassa. Voidaan seurata kuinka kattavaa ja tarkkaa etsintä on ollut. Huomataan, jos jää katvealueita ja voidaan ohjata sukeltajaa. Jos jää jotain katvealueita, pystytään sukeltajaa ohjaamaan, että tuo alue on katsomatta, kertoo palomestari Pasi Saari Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Kuhmoisten harjoituksen merkitystä lisää se, että pelastuslaitosten sukeltajat eivät ole koronan takia vastaavalla tavalla päässeet harjoittelemaan pariin vuoteen. Uppoavan aluksen lisäksi pelastussukeltajat harjoittelevat Kuhmoisissa kehäetsintää syvimmillään 30 metrissä sekä vedenalaisten työkalujen ja pintailmalaitteen käyttöä.

Harjoituksessa ovat mukana vapaaehtoispalokunnista Kuhmoisten VPK ja Pirkkalan VPK sekä Kuhmoisten kunta ja Suomen Palopäällystöliitto.

.
.