Hyppää sisältöön

Rahoitusvaikeuksiin ajautuneen Alfa-TV:n osakeannin jatkoa perusteltiin kysynnällä – professori pitää perustelua kyseenalaisena

Rahoitusalan ammattikielellä Alfa-TV:n omistajan Brilliance Communicationin osakeanneissa oli kyse pääomasijoittamisesta listaamattomaan yhtiöön.

Alfa-TV:n viimekesäisessä tiedotteessa todettiin yhtiöllä olevan tavoitteena listautuminen Helsingin pörssiin. Kuva: Yle

Talousvaikeuksistaan alkuviikosta kertoneen Alfa-TV:n omistajayhtiön viimevuotiset osakeannit keskusteluttavat myös rahoitusalan ammattilaisia.

Alkuviikosta Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen kertoi näkemyksensä yhtiön viime vuonna tiedottamasta (siirryt toiseen palveluun) osakeannin pidentämisestä.

– Perusteltiin, että on ollut kysyntää ja sen takia jatketaan, se tuntui erikoiselta. Tämän päivän informaation valossa näyttää, että ehkä siitä ei ollutkaan kysymys, Puttonen sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa useimmiten merkintäajan jatkamisen turvaudutaan nimenomaan päinvastaisissa tilanteissa.

– Elämänkokemukseni sijoitusmarkkinoilta kertoo, että jos merkintäaikaa jatketaan, niin sitä jatketaan sen takia että ei ole ollut kysyntää.

Rahoitusalan ammattikielellä Alfa-TV:n omistajan Brilliance Communicationin osakeanneissa oli kyse pääomasijoittamisesta listaamattomaan yhtiöön.

Yleisesti ottaen, minkälaisiin asioihin pörssinoteeraamattomaan yhtiöön sijoittamisessa kannattaa kiinnittää huomiota?

– Se lista on todella pitkä. Pitäisi perehtyä yrityksen tilinpäätökseen ja liiketoimintaan. Listaamattomassa yhtiössä keskimääräistä suurempi paino on yhtiön johdolla. Pitää miettiä, vaikuttavatko johto ja liiketoimintasuunnitelma uskottavilta.

Pörssiyhtiöissä on ratkaisevasti enemmän raportointivaatimuksia.

– Yhtiö sitoutuu kertomaan toiminnastaan jatkuvasti kolmen kuukauden välein, ja tulosvaroituksin jos tässä välilläkin tapahtuu. Listaamattomassa yhtiössä mitään tällaista sitoutumista ei ole, ellei yhtiö itse sitten lupaa kertoa sijoittajille.

Julkkiksilta vetoapua

Alfa-TV:n tapauksessa suurina sijoittajina ollut useita julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. (siirryt toiseen palveluun) Mahdollista oli kuitenkin ostaa myös yksittäisiä osakkeita.

Jos piensijoittajana toivoo saavansa tuottoa, pääomasijoittaminen käytännössä kannattaa Puttosen mukaan tehdä rahaston kautta.

– Suorat sijoitukset listaamattomiin yhtiöihin, niihin sisältyy paljon riskiä. Sanon tämän omasta kokemuksesta hyvässä ja pahassa.

Elinkeinoelämän kannalta pääomasijoittamisella on toki tärkeä paikkansa rohkeiden hankkeiden ja uusien keksintöjen eteenpäin viemisessä.

– Ehdottomasti, totta kai niitä tarvitaan. Niin kuin joskus sanotaan, yrityksen perustamisessa ja pääomasijoittamisessa vaaditaan, että [ koulutodistuksessa] on uskonto kymppi ja matematiikka nelonen, Puttonen toteaa.

Sijoititteko itse Alfa-TV:n osakkeisiin annissa?

– En sijoittanut.

Voit keskustella aiheesta 3.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Liikenne- ja viestintävirasto seuraa oman pääoman loppumiseen ajautuneen Alfa-TV:n tilannetta – yksi vaihtoehto on jopa toimiluvan peruuttaminen