Hyppää sisältöön

Suomeen eksyneet lunnit vapautettiin luontoon Oulujärvellä – Kaino ja Vieno treenasivat lihaskuntoa lintuhoitolan altaissa

Parvistaan eksyneiden lunnien uskotaan löytävän takaisin kotiseudulleen Jäämerelle arktisen muuton mukana.

Lunnit matkustivat laatikossa autokyydillä Oulujärvelle helatorstaina. Kuva: Sonja Pohjola

Muuttomatkallaan eksyneet, Heinolan lintuhoitolaan päätyneet lunnit on vapautettu luontoon. Toinen lunneista löytyi lumen keskeltä Sysmästä tammikuussa, toinen hieman myöhemmin Sotkamosta.

Lintuhoitolassa Sysmän lunni ei alkuun syönyt itsenäiseksi, vaan lintu ruokaili pitkään pelkästään niin, että hoitaja otti sen kiinni ja tarjosi sille kalan suoraan nokan eteen. Tilanne kuitenkin muuttui, kun ensimmäinen lunni sai seurakseen Sotkamosta löydetyn lajitoverin.

Pian kala ei enää kelvannutkaan kädestä, ja Sysmän lunnin huomattiin käyvän ruoka-astialla itse.

– Luulen sillä olleen merkitystä, että siinä on ollut kaveri näyttämässä mallia, kertoo Heinolan lintuhoitolan päällikkö Tuuli Salmi.

Lunneja löytyy silloin tällöin Suomesta, mutta se on melko harvinaista. Lopputalvesta 2022 Heinolan lintuhoitolassa hoidettiin kahta ihmisten pelastamaa lunnia. Kuva: Heinolan Lintutarha

Syöminen oli tärkeä osa vapautukseen valmistautumista. Kainoksi ja Vienoksi nimettyjen lunnien piti olla riittävän vahvoja ennen päätöstä päästää linnut takaisin luontoon. Loppukeväästä tilanne oli hyvä.

– Eläinlääkäri kävi tarkistamassa ne muutama viikko sitten. Hän tutki niiden lihas- ja lihavuuskunnon sekä muut normaalit asiat ja totesi niiden olevan siinä kunnossa, että ne voi vapauttaa, Salmi kertoo.

Heinolan lintuhoitolassa Kainolla ja Vienolla on ollut mahdollisuus uida ja sukeltaa, joten ne ovat voineet harjoittaa lihaskuntoaan riittävästi.

– Eivät ne ehkä ole pysyneet ihan siinä kunnossa kuin luonnonlinnut aavalla merellä, Salmi sanoo.

Lunneista ei ole näköhavaintoja vapauttamisen jälkeen

Alun perin lunnit aiottiin viedä takaisin kotiseudulleen Norjaan Jäämeren alueelle. Kun rauhoitettu lintu viedään toiseen maahan, siihen tarvitaan ely-keskukselta lupa. Lupa on kuitenkin henkilökohtainen, joten jos nimetty saattaja olisi esimerkiksi sairastunut koronaan lähtöpäivänä, se olisi aiheuttanut ongelmia.

Salmi kysyi neuvoja lintuihin perehtyneiltä ihmisiltä. Arvioinnissa ja tiedon hankkimisessa auttoivat muun muassa Sotkamon lunnin pelastamisessa mukana ollut Vesa Hyyryläinen ja Päijät-Hämeessä toimiva rengastaja Ohto Oksanen.

Pohdinnoissa päädyttiin siihen lopputulokseen, että linnut voisivat löytää kotiin, jos ne vapautettaisiin arktisen muuttoreitin varrelle. Esimerkiksi Sotkamosta lunneja on löytynyt ennenkin, joten sen uskotaan osuvan reitille. Vapauttamispaikaksi valikoitui melko lähellä Sotkamoa sijaitseva Oulujärvi.

Alueella asuva Hyyryläinen tarkkaili lintujen liikkeitä, jotta arktisen muuton aikataulua voitiin arvioida. Lopulta lunnit päätettiin vapauttaa helatorstaina. Hoitajat kuljettivat lunnit pohjoiseen auton kyydissä.

Linnut vaikuttavat lähteneen vapauttamispaikaltaan. Lintuhoitolan päällikkö Tuuli Salmi kertoo olleensa yhteydessä Vesa Hyyryläiseen, joka kävi alkuviikosta kartoittamassa Oulujärveä.

– Hänellä ei ole enää näköhavaintoa lunneista. Hän oli vakuuttunut siitä, että ne ovat nousseet siivilleen ja lähteneet kohti Jäämerta arktisen muuton mukana.

Lunnit rengastettiin vielä ennen vapauttamista. Kuva: Sonja Pohjola

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 5.6.2022 klo 23:een saakka.

.
.