Hyppää sisältöön

Kansalliseepoksen eläimistä syntyi kuvakirja – Kalevalan eläinten tarinat auttavat löytämään kadonnutta luontosuhdetta

Kalevalan eläimet ja niiden kohtaamisiin liittyvät tarinat on koottu kirjaksi. Veenkoirasta vaakalintuun -teoksessa luontoasiantuntijat kertovat Kalevalan eläimiin liittyvistä nimityksistä ja kohtaamisista historiasta tähän päivään.

Kirjan on julkaissut Kalevalan kulttuuriperinnettä vaaliva Juminkeko. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kalevalan eläimet ja niiden tarinat on koottu kirjaksi. Kuvataiteilija Mira Martikainen ja biologi Mervi Kunnasranta kokosivat kansalliseepoksen eläinkirjon ja sen, millainen suhde ihmisillä niihin on.

Veenkoirasta vaakalintuun -kirja sai kokeneen luontoihmisenkin innostumaan. Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Eeva Pulkkinen kertoo unohtuneensa lukemaan kirjaa kahdeksi tunniksi, vaikka hänellä oli aluksi vain tarkoitus silmäillä teosta.

Pulkkinen sanoo löytäneensä kirjasta monta eri tasoa. Hänestä on mukava lukea lajitekstiä ja asiantuntijoiden kohtaamisia eläinten kanssa.

– Miten he ovat kokeneet eläinten kohtaamisen ja vielä se, että siinä on johdatus Kalevalaan.

Veenkoirasta vaakalintuun herätti Pulkkisen mukaan kysymyksiä ja uteliaisuutta penkoa asioita vielä syvemmältä. Samalla tavalla kuin luonto, myös kirja tarjosi yllätyksiä.

– Koskaan ei voi olla varma, mitä siellä näkee, kokee tai aistii.

Kirjan on julkaissut Kalevalan kulttuuriperinnettä vaaliva Juminkeko.

Juminkeko-säätiön kunniapuheenjohtaja Markku Nieminen kertoo, että ihmiskunta on kaikonnut kauas luonnosta. Teoksen avulla yritetäänkin ravistella ajattelemaan sitä, mikä luonto on. Samalla hän toivoo, että lukija löytäisi myös Kalevalan pariin.

– Oli hauska nähdä, kuinka suuri joukko luonnon asiantuntijoita, eläinten tutkijoita, oli innostunut Kalevalasta.

.
.