Hyppää sisältöön

Monessa maakunnassa puuta kaadetaan enemmän kuin uutta kasvaa

Luonnonvarakeskuksen arvio koskee aines- ja energiapuun tasetta useamman vuoden jaksolla. Koko maan tasolla puuta näyttää riittävän. Luonnon monimuotoisuuskysymyksiin laskelma ei ota kantaa.

Luonnonsuojeluliitto on pitkään arvostellut nykyisiä hakkuumääriä. Kuvituskuva. Kuva: Jukka Kuusinen / Yle

Suomen metsistä on viidessä vuodessa kaadettu puuta keskimäärin 91 prosenttia suurimmasta kestäväksi arvioidusta määrästä, laskee Luonnonvarakeskus.

Luke on arvioinut metsiemme suurimman ylläpidettävissä olevan aines- ja energiapuun hakkuukertymän laskentajaksolle 2016–2045. Koko jakson hakkuumahdollisuusarvio nousee kymmenvuotiskaudesta toiseen. Ensimmäisellä kaudelle 2016–2025 arvio on keskimäärin 80,5 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta vuodessa. Keskimäärin se on 86,3 miljoonaa mottia vuodessa.

– Hakkuita ja hakkuumahdollisuusarvioita on hyvä verrata usean vuoden ajalta, sillä hakkuumäärät vaihtelevat vuodesta toiseen. Vuosina 2016–2021 koko maan hakkuut ovat olleet keskimäärin 91 prosenttia hakkuumahdollisuuksista. Pohjois-Suomessa eli kolmen pohjoisimman maakunnan alueella hakattiin 76 prosenttia, kertoo Luken yliaktuaari Jukka Torvelainen.

Eteläisessä Suomessa on vuosien 2016–21 kestävä taso kuitenkin ylitetty monessa maakunnassa, esimerkiksi Pirkanmaalla. Samankaltainen tilanne on muun muassa Etelä-Karjalassa ja Kanta-Hämeessä.

Luonnonsuojeluliitto on pitkään arvostellut hakkuumääriä ja vaatinut etenkin vanhojen metsien säästämistä puunkorjuulta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4.6. kello 23:een saakka.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.