Hyppää sisältöön

Itä-Suomen yliopiston varainhankintakampanja on jäämässä reilusti tavoitteestaan – vaikeat ajat vaikuttavat lahjoitusmääriin

Yliopistojen varainhankintakampanjat ovat pääsääntöisesti päättymässä hyvään tulokseen. Itä-Suomen yliopistossa kampanjan keräystulos on kolmisen miljoonaa aiempaa keräystä pienempi.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo, että aiempia varainhankintakampanjoita pienempi keräystulos ei ole pettymys. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Itä-Suomen yliopiston varainhankintakampanja näyttää jäävän reilusti tavoitteestaan. Valtion vastinrahaan oikeuttavaan kampanjaan on tähän mennessä kerätty reilut kolme miljoonaa euroa.

Kaksi vuotta sitten alkaneen kampanjan tavoite oli kerätä kuusi miljoonaa euroa eli aiempien varainhankintakampanjoiden verran. Käynnissä oleva keräys päättyy kesäkuun lopussa.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen arvioi, että nyt päättyvä keräys on ollut aiempiin verrattuna selvästi hankalampi. Syitä on useita.

– Keräykseen lähdettiin epävarmoin talousnäkymin, tämä on ollut korona-aikaa ja tänä keväänä alkoi sota Ukrainassa. Kaikella tällä on ollut heijastevaikutuksia yritysten elämään, Mönkkönen pohtii.

Keräyksen viimeiset viikot ovat kuitenkin olleet aktiivisempia ja lahjoituspäätöksiä on tullut julki viikoittain. Mönkkönen arvioi lopullisen summan jäävän kolmen ja neljän miljoonan euron väliin.

Hän on kuitenkin tyytyväinen kaikista lahjoituksista, joita keräykseen on tullut.

Valtio pääomittaa yliopistoja vastinrahoituksella, joka jaetaan suhteessa yliopistojen keräämään yksityiseen pääomaan. Kampanjan aikana kerätty euro voi tuottaa yliopistolle 2,5 euroa vastinrahaa.

Oulun yliopiston varainhankintakampanjassa osa lahjoittajista jäi tältä kierrokselta pois, mutta uusia tukijoita tuli tilalle. Kuva: Olli-Pekka Louniala / Yle

Tavoitteet saavutetaan monissa yliopistoissa

Yle kysyi myös muilta yliopistoilta keräyksen etenemisestä. Esimerkiksi Oulun yliopisto on pääsemässä tavoitteeseensa, joka oli tällä kertaa 4,4 miljoonaa euroa.

– Säätiöiden ja yritysten rooli on tässä ollut keskeinen. Osa lahjoittajista jäi perustelluista syistä tältä kierrokselta pois, mutta toisaalta saimme mukaan uusia tukijoita, kertoo yhteyspäällikkö Sakari Jussi-Pekka Oulun yliopistosta.

Myös Jyväskylän yliopistossa keräystilanne näyttää hyvältä. Tähän mennessä kampanjaan on kerätty noin 6,6 miljoonaa euroa.

– Tästä suurimman osan, eli neljä miljoonaa euroa saimme alumnimme, yrittäjä Matti Hällin yksityislahjoituksena. Tämän ansiosta tulos on parempi kuin aiemmissa kampanjoissa, tiivistää yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta.

Turun yliopisto on niin ikään saavuttamassa viiden miljoonan euron tavoitteensa. Yhteiskuntasuhdejohtaja Leena Wahlfors kertoo, että suurin lahjoittajataho ovat olleet yksityishenkilöt. Heiltä on tullut noin 60 prosenttia lahjoituksista.

Yliopisto keskeytti aiemmin suurelle yleisölle suunnatun kampanjan, joka oli juuri alkanut. Syynä oli Ukrainan sota.

– Emme halunneet kilpailla humanitaarista apua tarjoavien tahojen kanssa pienlahjoituksista. Osa erityisesti yrityksistä on tullut sodan myötä varovaisemmaksi, mutta näemme, että lahjoitusintoon vaikuttivat merkittävästi alkuvuoden pörssikurssien muutokset, Wahlfors pohtii Ylelle lähettämässään sähköpostivastauksessa.

Farmasian laitoksen johtaja Jarkko Ketolainen Itä-Suomen yliopistosta näkee, että kaikki lahjoitukset ovat merkittäviä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Lahjoitus nähdään viestinä yliopiston tärkeydestä

Oman lahjoituksensa Itä-Suomen yliopiston varainkeruukampanjaan on tekemässä esimerkiksi Savon apteekkariyhdistys, joka suuntaa 20 000 euroa lääketieteen ja farmasian koulutusalalle.

– Haluamme lahjoituksella kertoa siitä, miten tärkeää yhteistyö yliopiston kanssa meille on. Se, että farmasian koulutus saatiin Itä-Suomen yliopistolle 1970-luvulla on ollut merkittävä edistysaskel suomalaiselle farmasialle, yhdistyksen puheenjohtaja Timo Auvinen perustelee.

Myös Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen arvelee, että monille lahjoittajille lahjoitus on osoitus yliopiston tärkeydestä. Myös yliopistolle lahjoitusvaroilla on erittäin suuri merkitys.

– Yliopiston kokonaisbudjetissahan summat eivät ole valtavia. Ne ovat kuitenkin sitä rahaa, mitä yliopisto voi itse käyttää omien avausten tekemiseen, Mönkkönen kertoo.

Farmasian laitoksen johtaja Jarkko Ketolainen iloitsee lääketieteen ja farmasian koulutusalan saamasta lahjoituksesta.

– Ilman muuta se on meidän mielestämme tunnustus ja osoitus siitä, että teemme täällä hyvää työtä.

Ketolaisen mukaan avustusrahoilla saadaan lisäresursseja ja pääsääntöisesti rahaa käytetään tutkimuksen hyväksi.

Lue lisää:

Itä-Suomen yliopisto aloittaa jälleen varainhankinnan