Hyppää sisältöön

Marjayrittäjä majoitti ukrainalaiset työntekijänsä perheineen jo viikkoja ennen töiden alkamista – tilalle palkattiin myös lastenhoitaja

Suonenjokelaisella tilalla puolet ukrainalaisista on lapsia. Aikuiset ovat päässeet aloittamaan kevättöiden tekemisen.

Ukrainalaisten aamu Aution marjatilalla.
Ukrainalaisten aamu Aution marjatilalla.

Useat marjayrittäjät ovat ottaneet sotaa paenneita ukrainalaisia työntekijöitään asumaan tiloille jo ennen töiden alkamista. Mukana on paljon läheisiä. Esimerkiksi Suonenjoen seudulla lähes puolet tiloilla asuvista ukrainalaisista on lapsia.

Tämä on ollut kaiken kaikkiaan mykistävä tilanne. Sodan alkamista oli ensin vaikea uskoa, mutta kun paljastui, että Venäjä on todellakin hyökännyt Ukrainaan iski paniikki. Missä meidän ystävämme ovat. Näin helmikuista tilannetta kuvailee suonenjokelaisen Aution marjatilan yrittäjä Tiia Ihasalo.

Tapahtumat tuntuivat epätodellisilta vielä siinäkin vaiheessa, kun Ihasalo oli vastassa ensimmäisiä tulijoita Tallinnassa. Tuttujen työntekijöiden näkeminen lapsineen ja reppuineen pysäytti.

Samat ukrainalaiset ovat työskennelleet Aution tilalla vuosien ajan, Tiia Ihasalo kertoo. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Marjatilalliset ovat kustantaneet työntekijöiden elämisen ja myös kuljettaneet heitä pitkiäkin matkoja hoitamaan viranomaisasioita. Osa majoittajista on saanut apua vapaaehtoisilta. Kevättöiden alkaessa tiloilla on järjestetty muun muassa lastenhoito.

Yksi aikuisista hoitaa lapsia

Aution tilalla on päästy vihdoin istuttamaan mansikantaimia. Kylmän kevään takia kevättöihin päästiin noin kaksi viikkoa myöhemmin kuin keskimäärin. Työt alkavat aamuisin kahdeksalta. Kun aikuiset lähtevät pellolle, lapset heräilevät aamiaiselle ja ulos leikkimään.

Tilalla asuu 19 aikuista työntekijää ja toinen mokoma 1–17-vuotiaita lapsia. Yli 16-vuotiaat nuoret haluavat tehdä töitä ja ovat aikuisten mukana pellolla.

Väkeä on töissä enemmän kuin normaalisti. Yleensä kevättöissä on maksimissaan 15 työntekijää.

Lapset kokoontuvat aamulla yhteiselle aamiaiselle. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Yksi vanhemmista on palkattu hoitamaan nuorempia lapsia siksi aikaa, kun muut työskentelevät. Hän huolehtii myös ruoanlaitosta.

Tilan majoituskapasiteettia on kasvatettu vuokraamalla naapurustosta kaksi omakotitaloa. Työntekijöitä tulee lisää kymmeniä, kun poiminta alkaa. Ihasalo on kartoittanut vanhojen työntekijöiden olinpaikkoja.

– Heitä on ympäri Eurooppaa, hän kertoo.

Kaikkia ei ole vielä tavoitettu. Osa on jumissa piiritetyllä alueella Itä-Ukrainassa. Kaikki entiset työntekijät Ukrainasta otetaan töihin.

Useana vuonna kausitöissä ollut Liubov Masich lähti pakoon sotaa poikansa Serhiin kanssa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Arki on töitä ja lasten kanssa olemista

Kevään mittaan elämä tilalla on asettunut uomiinsa.

– Ukrainalaiset elävät samanlaista normaalia arkea kuin suomalaisetkin. Aikuiset ovat päivällä töissä ja illalla ollaan lasten kanssa, Ihasalo kertoo.

Osa lapsista ja aikuisista saattaa käydä illalla leikkipuistossa noin viidentoista minuutin matkan päässä olevassa Suonenjoen keskustassa. Samalla he hoitavat kauppa-asioita. Viikonloppuisin he suuntaavat Kuopioon.

Maatilaympäristö on ollut hyvin elämyksellinen ympäristö kaupungista tuleville lapsille.

– Osa on halunnut traktorin tai mönkijän kyytiin, hoitaa koiria, Ihasalo kertoo.

Maatilan pihapiirissä leikitään esimerkiksi piilosta. Voit katsoa tilan ukrainalaisten arkea myös videolta, joka löytyy tämän jutun pääkuvasta.

Työntekijöiden juoksettaminen luukulta luukulle harmittaa työnantajaa

Venäjän hyökkäyksen jälkeen alkanut operaatio on vaatinut Ihasalolta aikaa, rahaa ja myös pitkiä hermoja.

– Ulkomaalaisia juoksutetaan luukulta toiselle. Luulisi, että yksi käynti poliisiasemalla riittäisi tällaisessa tapauksessa, hän ihmettelee.

Kaikki ukrainalaiset kävivät ensin tunnistautumassa poliisiasemalla ja tekivät tilapäisen suojelun hakemuksen. Sen jälkeen he pääsivät vastaanottokeskukseen hoitamaan käytännön asioita.

Työskentelyä varten tarvitaan myös verokortti. Vanhoille työntekijöille voi hakea verokorttia heidän aikaisemmin saamallaan suomalaisella henkilötunnuksella.

– Mutta koska nyt työt on aloittamassa myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole työskennelleet aikaisemmin Suomessa, heidän täytyy käydä tunnistautumassa uudelleen paikan päällä verotoimistossa, Ihasalo kertoo.

Uudet työntekijät ovat joutuneet odottamaan verokorttia noin kaksi kuukautta.

Vastaanottokeskuksessa hoidettavia asioita on hoidettu 50 ja 90 kilometrin päässä, koska osa tulijoista on Jyväskylän ja osa Kuopion vastaanottokeskuksen asiakkaita.

Tici-terrieri seuraa työntekijöitä välillä liiankin innokkaasti. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Vapaaehtoiset lahjoittajat ovat olleet iso apu

Yllättävintä Ihasalolle on ollut kuitenkin ihmisten halu auttaa ukrainasta tulleita ihmisiä.

Ensimmäisenä tilalle tuli kaksi kuuden hengen porukkaa, jotka matkustivat Ukrainasta Varsovaan ja Varsovasta bussilla Tallinnaan. Sen jälkeen yhdeksän henkilöä pääsi Finnairin alennuslipuilla lentäen Varsovasta Helsinkiin.

Viktoriia ja Ihor Chudinova tulevat paikkakunnalta, joka on noin 200 kilometriä Kiovasta etelään. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Ihasalon maaliskuussa tekemä Facebook-päivitys poiki valtavasti lahjoituksia. Ihmiset toivat ruokaa, vaatteita, kenkiä ja leluja.

– Pienille lapsille tarvittiin pottia ja vaippoja, hän muistelee.

Edelleen Ihasalolta kysytään tarvitaanko ukrainalaisille esimerkiksi kesävaatteita. Tässä vaiheessa he ovat saaneet jo vastaanottorahaa ja ovat tehneet hankintoja itse.

Lumileikkejä ja koulunkäyntiä

Porukka pelmahti talven keskelle. Lunta oli valtavasti. Kun lapsille oli saatu talvivaatteet, he ottivat ilon irti lumesta. Lapset jatkoivat myös koulunkäyntiä. Kotikoulu oli käynnissä vajaassa viikossa.

Ihasalon työnantaja, jolle hän työskentelee talvisin, lahjoitti neljä tietokonetta, jotta koululaiset pystyivät jatkamaan opiskelua etänä lukukauden loppuun koulussaan Ukrainassa.

Kaikki ukrainalaiset ovat kiitollisia saamastaan avusta. Ihasalo uskoo kuitenkin että, jos hän joutuisi pakenemaan läheisineen Suomesta Ukrainaan, heidät otettaisiin avosylin vastaan.

– Aika on ollut raskasta, mutta katsoo leikkiviä ja kiljuvia lapsia, se on ollut sen arvoista.

Aiheesta voi keskustella 10.6. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.