Hyppää sisältöön

Kemiläinen 20-vuotias Elli Immo koki karun kohtalon lähes 70 vuotta sitten – tuore äänikirja esittelee teorian murhaajasta

Kirjailijakaksikko Elina Backman ja Heidi Holmavuo teki tutkivaa journalismia niin perusteellisesti, että se käynnisti uudelleen murhatutkimukset.

Heidi Holmavuo (vas.) ja Elina Backman ovat tehneet yhdessä myös kaksi aiempaa osaa Ratkaisematon-äänikirjasarjaan, jonka tuorein osa käsittelee Kemissä vuosikymmeniä sitten tapahtunutta murhaa. Kuva: Atte Mäläskä / Otava

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon-äänikirjasarja täydentyi tänään osalla, joka keskittyy kemiläisen Elli Immon selvittämättömään henkirikokseen. Tuoreessa teoksessa on mukana teoria tekijästä. Jutun toimittaa Kati Siponmaa.

Tuore kirja käynnisti uudelleen vanhan murhatutkinnan Kemissä.

Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon-äänikirjasarjan uudessa osassa käsitellään 1950-luvulla murhatun Elli Immon ratkaisemattomaksi jäänyttä rikosta.

Vaikka kemiläiset ovat vuosikymmeniä kuiskutelleet, että syyllinen löytyy poliisin lähipiiristä, ei rikosta ole saatu selvitettyä. Kirjailijakaksikon tekemän selvitystyön ansiosta sitä kuitenkin tutkitaan taas.

He selvittivät tapausta muun muassa murhapaikalla Kemissä. He tapasivat Kemin reissullaan esimerkiksi miehen, joka oli tapahtuman aikaan 13-vuotias, eikä häntä nuoren ikänsä vuoksi ollut kuultu asiassa koskaan aiemmin.

Poliisi löysi portaikosta verta

Kirjaa varten tehdyt haastattelut saivat uudelleen käyntiin murhatutkinnan tänä keväänä.

Sanomalehti Lapin Kansan (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi tutki hiljattain kemiläistalon portaikkoa, josta erään poliisin pojan kerrotaan pyyhkineen verta murhan jälkeisenä aamuna. Kirjailijoiden teorian mukaan poliisin poika oli murhaaja. Lapin Kansan tietojen mukaan hän on jo kuollut.

Lehdessä haastateltu rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi kertoo, että poliisi löysikin paikalta verta maalikerroksen alta, mutta löydös ei johtanut läpimurtoon.

Poliisin näkökulmasta tapaus pysyy yhä pimeänä ja tekijä tuntemattomana. Mäntyniemen mukaan tapausta voidaan jatkaa tulevaisuudessa, jos tulee uusia vihjeitä.

Kirjasta tv-sarjaksi

Työpari on halunnut tuoda takaisin päivänvaloon naisiin kohdistuneita, selvittämättömiä ja suurelta yleisöltä unohtuneita henkirikoksia.

He ovat halunneet kuulla Elli Immon aikalaisia ja sitä, miten kaupungissa elämä jatkui tragedian jälkeen.

– Mä aina pyrin hakemaan vastausta siihen, että miksi ja miten se on vaikuttanut ympäristöön ja kaikkeen siihen ympärillä olevaan, Holmavuo kertoo.

Hän painottaa, että kohujournalismia ei ole oltu tekemässä.

– Tämä on aihe, millä ei saa mässäillä niin kauan kun puhutaan kuitenkin tositapauksesta ja tosi-ihmisistä.

Kirjan julkaisupäivänä tavoitettu rikoskirjailija Heidi Holmavuo kertoo puhelimen soineen tiuhaan. Elli Immon murha on jälleen monien huulilla. Holmavuo sanoo tekeillä olevan dokumentaarinen tv-sarja, jossa myös kirjailijat itse esiintyvät.

– Tästä on ensi vuonna tulossa tv-dokumentti, jossa myös kirjassa esiintyvät Ellin aikalaiset ovat mukana, Holmavuo kertoo.

Kirjailija Holmavuo on toiveikas, että tämän päivän teknologialla murha saattaa jonain päivänä jopa ratketa.

Lue myös:

.
.