Hyppää sisältöön

Tubettaja kavereineen syytettynä räjähderikoksesta Kouvolassa – säilyttivät lukitsemattomassa piharakennuksessa 76 kiloa ilotulitteita

Neljää miestä syytetään vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden turvallisuuden laiminlyönnistä. Räjähteitä esitellään muun muassa Youtube-videolla.

Syyttäjän mukaan miehillä on ollut hallinnassa erilaisia räjähteitä ja ilotulitteita. Kuvan ilotulitteet eivät liity tapaukseen. Kuva: Matti Myller / Yle

Neljä miestä on syytettynä räjähderikoksesta Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Tapauksen käsittely alkoi tiistaiaamuna Kouvolassa.

Miehiä epäillään vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden turvallisuuden laiminlyönnistä. Heillä on ollut hallussaan erilaisia räjähteitä ja pyroteknisiä tuotteita, raketteja, patoja ja muita ilotulitteita, joiden räjähdysmassa on ollut yhteensä noin 76 kilogrammaa. Epäilty rikos tapahtui Kouvolassa uuden vuoden tienoilla.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan ilotulitteita saa säilyttää samassa asuinhuoneistossa räjähdysmassaltaan enintään viiden kilon verran. Ilotulitteiden omistaja saa hallitsemassaan muussa tilassa säilyttää ilotulitteita yhteensä enintään 25 kiloa. Ilotulitteiden säilytystilana tulee olla lukittu kaappi tai tila.

Syyttäjän mukaan miehet olivat varastoineet ja säilyttäneet räjähteitä ja ilotulitteita piharakennuksessa lukitsemattomassa tilassa.

Yksi syytetyistä on kouvolalainen tubettaja, joka tunnetaan muun muassa ilotulitusvideoistaan ja sikari- sekä oluttestausvideoistaan.

Tukes sai yhteydenoton kansalaiselta, joka oli huomannut räjähteet Youtube-videolla. Poliisi on takavarikoinut tuotteet.

Syyttäjä vaatii miehille vähintään 60 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Räjähteiden käyttö ja säilytys on tarkkaan säädeltyä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo Suomessa markkinoilla olevien ilotulitteiden vaatimustenmukaisuutta ja toimii viranomaisena ilotulitteiden vaarallisuusluokitusten hyväksynnässä ja maahantuonnissa.

Räjähteille on asetettu laissa vaatimuksia, jotka niiden pitää täyttää. Myös räjähteiden siirto, myynti, varastointi ja valmistus ovat tarkkaan säädeltyjä.

Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen sekä erillisellä ilmoituksella, joka tehdään käyttöpaikan pelastusviranomaiselle.

Ilotulitteita ei saa ampua esimerkiksi humaltuneena tai alaikäisenä. Ilotulitteiden ampujan tulee käyttää suojalaseja.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Uutiseen lisätty 7.6.2022 kello 20.57 tieto ilotulitteiden sallitusta säilytysmäärästä muussa tilassa kuin asuinhuoneistossa.

.
.