Hyppää sisältöön

Rakentamisessa koettu huima kustannusten nousu – kajaanilaisissa rakennusyrityksissä uskotaan, että hinnat tasaantuvat syksystä alkaen

Viimeaikainen hintojen nousu ei ole vaikuttanut elinkaarikortteli Sammonkaaren ensimmäisen vaiheen rakennuskustannuksiin, sillä materiaalit ennätettiin hankkia hyvissä ajoin.

Sammonkaaren puukerrostalokorttelin rakentaminen alkoi Kajaanissa viime syksynä. Rakentaminen on edennyt aikataulussaan, ja ensimmäinen vaihe valmistuu elokuussa. Kuva: Joni Takalo / Yle
RPK Rakennus Kemppainen Oy:n toimitusjohtaja Samuli Myllykoski ja Sakela Rakennus Oy:n Lauri Kemppainen kommentoivat rakennustarvikkeiden hintakehitystä toimittaja Joni Takalolle.

Rakentamisen kustannusnousu voi olla taittumassa. Näin arvioivat Kajaaniin elinkaarikorttelia rakentavien Sakela Rakennus Oy:n ja RPK Rakennus Kemppainen Oy:n toimitusjohtajat.

Puun ja teräksen hinta ovat suurimmat nousijat yksittäisistä artikkeleista. Elinkaarikortteli Sammonkaaren ensimmäisen vaiheen rakennuskustannuksiin hintojen nousu ei vielä vaikuttanut, sillä materiaalihankinnat ennätettiin tehdä hyvissä ajoin ennen viimeaikaista hinnannousua.

– Viimeisen vuoden aikana on koettu huima kustannusnousu. Jos verrataan helmikuuta viime vuoden helmikuuhun, puhutaan noin seitsemän prosentin noususta, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kemppainen Sakela Rakennus Oy:stä.

Kemppainen uskoo, että kustannusten nousun huippu alkaa olla jo nähty, ja tulevaisuudessa hinnat tasoittuvat ja mahdollisesti jopa laskevat. RPK Rakennus Kemppainen Oy:n toimitusjohtaja Samuli Myllykoski on samaa mieltä.

– Jos ajatellaan lyhyellä tähtäimellä, hinnat lähtevät tasaantumaan syksyä kohti. Suurimmat nousut on toivottavasti sitten nähty, ja sen jälkeen löytyy uusi normaali.

Rakennuskustannusten nousu on näkynyt myös muun muassa omakotitalorakentamisessa. Stark Suomi Oy:n hankintajohtaja Jari Tuomikosken mukaan puutuotteiden hinnat lähtivät nousemaan jo koronapandemian alkuvaiheessa, ja tällä hetkellä saatavuusongelmia voi olla esimerkiksi haavasta ja lepästä valmistetuista saunapaneeleista.

– Niin pienempien omakotitalojen kuin isompien julkisten hankkeiden aloittamista pohditaan nyt aiempaa enemmän. Kustannuksia ja saatavuutta on ennakoitava hyvin, vaikka kysyntä ja volyymimuutos ovatkin tasaantuneet selvästi kahden vuoden takaisista ajoista.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.