Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Amikset ovat katkeria ylioppilaiden hehkuttamisesta – ja ammatilliset oppilaitokset tekevät kaikkensa, ettei tilanne parane

Ammattiin valmistuneet ja heidän läheisensä toivovat samanlaista arvostusta kuin ylioppilaat, mutta tasa-arvoisesta kohtelusta on tehty vaikeaa, kirjoittaa Ylen amiskoneen ja ylioppilaskoneen tuottaja Ville Grahn.

Sampo Oiva valmistui matkailupalveluiden tuottajaksi Lapin koulutuskeskus Redusta. Viime lauantain valmistujaisjuhlissa kuvatun Oivan nimi löytyy tänään julkaistusta Ylen amiskoneesta – toisin kuin monen muun valmistuneen nimi. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Kun media alkukesästä julkaisee juttuja valmistuneista, yleisin palaute koskee ylioppilaiden hehkuttamista. Miksi ihannoimme valkolakkeja ja unohdamme ammatillisen tutkinnon suorittaneet? Molemmat kun ovat yhtä arvokkaita toisen asteen tutkintoja.

Niin ovatkin, ja siksi Yle on jo vuosia julkaissut ammattiin valmistuneiden nimet amiskoneessa täsmälleen samalla tavalla kuin julkaisemme ylioppilaiden nimet ylioppilaskoneessa.

Oman tai läheisen nimen näkeminen julkisella valmistuneiden listalla on monille tärkeää. Esimerkiksi tämän kevään ylioppilaskoneemme avattiin yli 650 000 kertaa. Se on melkoinen määrä, sillä ylioppilaita valmistui noin 25 000. Lukiot pyytävät meitä lisäämään kurssisuorituksensa viime hetkellä kasaan saaneiden nimiä koneeseen vielä ylioppilasjuhlapäivän aattonakin.

Ammatillisissa oppilaitoksissa tilanne on toinen.

Saamme ammattiin valmistuneiden nimet Opetushallituksen (OPH) Koski-tietovarannosta julkisuuslain mukaisella tietopyynnöllä. Tieto tutkinnon suorittamisesta on lain mukaan yksiselitteisesti julkinen, ja tämä kerrotaan esimerkiksi oppilaitoksille tarkoitetussa OPH:n oppaassa (siirryt toiseen palveluun).

Listalta puuttuvat ammatillisista erityisoppilaitoksista valmistuneet sekä opiskelijat, joilla on väestötietojärjestelmässä turvakielto. Erityisoppilaitoksista valmistuneet puuttuvat siksi, että tutkinnon suorittamisesta voisi päätellä tietoja heidän terveydentilastaan – ja se taas kuuluu yksityiselämän suojan piiriin.

Olemme myös noudattaneet toivetta, jos joku on pyytänyt nimeään poistettavaksi amiskoneestamme. Vuosi sitten julkaisimme kymmeniätuhansia nimiä ja saimme kymmenkunta poistopyyntöä. Tänä keväänä halusimme huomioida toiveet jo etukäteen. OPH otti puolestamme yhteyttä oppilaitoksiin ja pyysi niitä ilmoittamaan meille opiskelijat, jotka ovat kieltäneet nimensä julkaisun.

Odotin, että saisimme muutamia kymmeniä nimiä. Niitä tuli tuhansia.

Esimerkiksi yhdestä oppilaitoksesta oli valmistunut noin 850 opiskelijaa, joista 600 oli oppilaitoksen mukaan "kieltänyt" nimensä julkaisun. Olin hämmentynyt. Jos ylioppilaat suorastaan tyrkyttävät nimiään julkaistavaksi, ei kai lähihoitajaksi tai merkonomiksi valmistuminen voi olla sellainen häpeä, että omaa tutkintoa pitäisi salailla?

Syy selvisi, kun toimittajamme soitti oppilaitokseen ja kysyi. Ainakin osalla ammatillisista oppilaitoksista on tietojärjestelmä, jossa opiskelija voi laittaa ruksin ruutuun, joka antaa luvan nimen julkaisuun tiedotusvälineissä. Aiemmin ruksi on ollut oletusarvoisesti valittuna, mutta jostain syystä se on nykyisin pois päältä. Opiskelijan siis pitäisi erikseen kirjautua järjestelmään ja antaa oppilaitokselle lupa kertoa tieto, joka on lain mukaan julkinen.

Oppilaitoksen edustajan valistunut arvio oli, että suuri osa valmistuneista ei ole tällaisesta ruksista kuullutkaan.

Ylioppilastutkintolautakunta on linjannut (siirryt toiseen palveluun), että ylioppilaiden nimet luovutetaan tiedotusvälineille, ellei abiturientti hyvissä ajoin pyydä kirjallisesti tietojensa julkaisematta jättämistä sekä lautakunnalta että lukiolta.

Ehkä media ihannoi valkolakkeja siksi, että se on mahdollista.

Kirjoittaja on Ylen Suomi-deskin esihenkilö, joka toimi amiskoneen ja ylioppilaskoneen tuottajana.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 9.5.2022 kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.