Hyppää sisältöön

Tällainen on kunta-alan työkiistan päättänyt sopimus: Kahden prosentin korotus palkkoihin kesäkuussa, viisivuotinen palkkaohjelma alkaa ensi vuonna

Kunta-alalle on tulossa sovittelulautakunnan ehdotuksen mukainen viisivuotinen palkkaohjelma, joka nostaisi palkkoja yhteensä noin viisi prosenttia yli yleisen linjan.

Kunta-alan neuvottelut olivat tänä vuonna harvinaisen hankalat ja neuvotteluiden aikana nähtiin laajoja työtaistelutoimia. Kuva: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Kunta-alan pitkäksi venyneissä neuvotteluissa saavutettu tulos tarjoaa kuntatyöntekijöille yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia ja sen päälle viisivuotista palkkaohjelmaa. Ratkaisu on sovittelulautakunnan toukokuussa esittämän sovintoehdotuksen mukainen.

Kunta-alan työntekijät saavat palkkoihinsa kahden prosentin yleiskorotuksen kesäkuussa. Vuosina 2022–2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu vientialojen palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 prosenttia. Työehtosopimus on kolmivuotinen.

Tämän lisäksi kuntatyöntekijöille on tulossa viisivuotinen palkkaohjelma, joka alkaa vuonna 2023 ja nostaisi palkkoja yhteensä 5,1 prosenttia yli yleisen linjan.

Työrauhan piirissä on noin 300 000 kunta-alan työntekijää. Mukana on laaja kirjo kunta-alan työntekijöitä opettajista sosiaalityöntekijöihin.

Harvinaisen takkuisia neuvotteluita kunta-alan työehtosopimuksista käytiin tammikuusta saakka. Kunta-alan työntekijät löivät kevään aikana neuvotteluihin lisää painetta laajoilla työtaistelutoimilla.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Julkisen alan unioni JAU saivat neuvottelut maaliin maanantaina. Sopu sinetöitiin tänään keskiviikkona, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL hyväksyi neuvottelutuloksen aamupäivällä. Muut osapuolet hyväksyivät tuloksen jo aiemmin.

Neuvottelutuloksen hyväksymisen myötä kunta-alaa koskenut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy tänään kello 24.

Hoitajajärjestöt Super ja Tehy eivät sopimuksessa mukana, mutta hoitajille tulossa silti palkankorotus

Sopua varjostaa se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy eivät ole mukana sopimuksessa. Ne voivat siis sopimuksesta huolimatta jatkaa työtaisteluita ja muita aloja suurempien palkankorotusten vaatimista.

Hoitajajärjestöt ovat ilmoittaneet, että ne jatkavat joukkoirtisanoutumisten valmistelua. Irtisanoutumiset toteutuisivat aikaisintaan syksyllä.

Hoitajaliittojen jäsenet saavat kuitenkin todennäköisesti muiden osapuolten neuvottelemat palkankorotukset, sillä työpaikoilla työntekijöitä ei voi erotella järjestäytymisen perusteella.

KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo tiedotteessa, että sopimuskorotuksia sovelletaan kaikkiin työntekijöihin henkilöstön yhdenvertaisen ja tasapuolisen kohtelun vuoksi.

Kunta-alalle tehty sopimus pitää sisällään myös turvalausekkeita, jos myöhemmin hoitajajärjestöjen sopimat palkankorotukset ovat nyt sovittuja suurempia. Tässä tapauksessa hoitajajärjestöjen neuvottelemat palkankorotukset ulotettaisiin koskemaan muita sote-alalla työskenteleviä sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Sopimus sisältää myös irtisanomismahdollisuuden kesken sopimuskauden. Sopijapuolet kokoontuvat arvioimaan toimenpiteitä sen jälkeen, kun hoitajat ovat päässeet sopimukseen.

Lisää aiheesta:

.
.