Hyppää sisältöön

EU:n kännykkälaturiuudistus tulee asiantuntijan mukaan jo myöhässä – vaikutukset kuluttajan arkeen jäävät todennäköisesti pieniksi

EU:ssa otetaan tulevaisuudessa käyttöön USB-C-latauspiuha. Kuluttajan kannalta muutoksen pitäisi olla melko kivuton.

Kuvassa USB-C-laturipää, joka tulee käyttöön EU:n alueella. Kuva: Jakub Porzycki / AOP

EU:ssa hyväksyttiin eilen lakiesitys, jonka myötä USB-C-laturista tulee ainoa sallittu laturiliitäntä pienelektroniikkalaitteisiin EU:n alueella. Vastaisuudessa latauspiuhan molemmat päät tulee olla USB-C-muotoisia.

Uudistus koskee latausjohdolla ladattavia älypuhelimia, tabletteja, digitaalikameroita, kuulokkeita, kannettavia kaiuttimia ja videopelikonsoleita. USB-C-laturijohto tulee pakolliseksi myös kannettaviin tietokoneisiin, tosin hieman pidemmällä siirtymäajalla.

Päätöksellä on haluttu vähentää elektroniikkajätteen määrää ja helpottaa kuluttajien elämää. Vastaisuudessa kuluttaja saa itse päättää, ostaako laitteen laturin kanssa vai ilman.

Päätoksen virallistamisen jälkeen valmistajilla on kaksi vuotta aikaa sopeutua uudistukseen. Näillä näkymin se astuu voimaan syksyllä 2024. Kannettavien tietokoneiden osalta muutos astunee voimaan vuonna 2026.

Miten muutos tulee näkymään konkreettisesti?

Tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen vastaa.

Mitä mieltä olet tästä päätöksestä?

– Päätös on ympäristön kannalta ehdottoman hyvä, mutta se tulee 10 vuotta myöhässä. Uudistus olisi kannattanut tehdä silloin, kun erilaisia laturipäitä käytettiin enemmän. Nythän käytössä on lähinnä kaksi laturipäätä, USB-C ja iPhonen pieni laturipää. Kannettavien tietokoneiden kannalta uudistus herättää kysymyksiä, sillä niissä on suuremmat virtavaatimukset, kuin mihin kyseinen laturipää voi yleensä vastata.

Uskotko, että kaikki valmistajat, kuten esimerkiksi Apple, lähtevät mukaan uudistukseen?

– Kaikkien valmistajien on lähdettävä mukaan uudistukseen, myös Applen, halusivat tai eivät. He todennäköisesti alkavat valmistamaan EU-markkinoille sopivia malleja.

Onko uudistuksen jälkeen enää mahdollista hankkia latureita laitteisiin, joihin USB-C-piuha ei sovi?

– Asia hoituu todennäköisesti niin sanotun välikaapelin avulla, jotka liitetään laturin ja laitteen väliin. Ongelma vaan on tällä hetkellä se, että ne ovat halpaa muovia eivätkä ole laadultaan kovin kestäviä.

Tuleeko päätös vaikuttamaan laitteiden hintoihin, jos kuluttaja päättää ostaa laitteen ilman laturia?

– En usko, että laitteiden hinta laskisi uudistuksen myötä. Valmistajien katteet sen sijaan paranevat.

Mitä huonoja puolia uudistuksella voi olla?

– Kyllähän se vääjäämättä rajoittaa innovaatioita. Tällaisten uudistusten pitäisi olla mukana ajassa ja itseasiassa paljon sitä edellä. Kaksi vuotta on teknologia-alalla pitkä aika.

Tuleeko langaton lataus lopulta korvaamaan langallisten latureiden käytön?

– Langaton lataus tulee varmasti olemaan iso juttu älypuhelimissa. En usko, että langaton lataus tulee kuitenkaan missään vaiheessa käyttöön kaikkiin laitteisiin. Täytyy myös muistaa, että langaton lataus on hitaampaa kuin langallinen lataus.

Someasiantuntija Essi Rundgren kommentoi Ylen aamussa sitä, että lakiesitys ei ota lainkaan kantaa langattomaan lataukseen, jota esimerkiksi Apple on ottanut voimakkaasti käyttöön viime vuosina.

– Jää nähtäväksi, siirtyykö Apple uudistuksen myötä USB-C-liittimien sijaan suoraan langattomaan lataukseen, Rundgren lisää.

Voit keskustella aiheesta 9.6. klo 23 saakka.