Hyppää sisältöön

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jatko on nyt saamelaiskäräjien käsissä – Yle selvitti saamelaiskäräjien jäsenten näkemyksiä

Yle kysyi saamelaiskäräjien jäsenten mielipidettä siitä, mitä komission suhteen nyt pitäisi tehdä.

Seuraava saamelaiskäräjien täysistunto pidetään 23.6.2022. Kuva: Sámediggi | Saamelaiskäräjät

Joka kolmas saamelaiskäräjien jäsen haluaisi nykyisen Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jatkavan työtään.

Suomessa käynnissä olevan totuus- ja sovintokomission jatko on vielä epäselvä. Kevään aikana komissiosta on eronnut kaksi komissaaria sekä sihteeristön pääsihteeri.

Yle kysyi saamelaiskäräjien jäsenten mielipidettä siitä, mitä komission suhteen nyt pitäisi tehdä. Saamelaiskäräjien 21 jäsenestä 16 vastasi kyselyyn. Viisi jätti vastaamatta.

Vain kahden jäsenen mielestä komission työ pitäisi pysäyttää. Joka kolmas ei osannut sanoa mielipidettään asiaan.

Saamelaiskäräjien hallitus käsittelee kokouksessaan keskiviikkona totuus- ja sovintokomission tilannetta. Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuson mukaan lopullisen päätöksen komission suhteen tekee täysistunto mahdollisesti jo kesäkuun kokouksessaan parin viikon päästä.

– Saamelaiskäräjien hallitus päättää käsitelläänkö asiaa jo seuraavassa kokouksessa. Olen valmistellut asialistan niin, että se on mahdollista, jos hallitus päättää niin, kertoo Juuso.

Saamelaiskäräjien seuraava täysistunto pidetään 23.6.2022.

Saamenkielinen Yle Saame on tiedustellut myös lukijoiltaan, miten heidän mielestään komission työn kanssa tulisi edetä. Kyselyyn tuli 43 vastausta.

Vastaajista kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että komission työtä tulee jatkaa. Vastaajista lähes puolet, 47 prosenttia, on sitä mieltä, että saamelaiskäräjien tulee valita kaksi uutta komissaaria eronneiden tilalle. Noin joka viides näkee, että koko komissio tulisi nimittää uudestaan.

Valtio on sitoutunut jatkamaan komission työtä

Valtioneuvoston kanslia ilmoitti tiistaina 7.6. tiedotteella (siirryt toiseen palveluun), että valtio on sitoutunut jatkamaan Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työtä sekä pitää aloitettua prosessia erittäin tärkeänä ja historiallisesti merkittävänä.

Tiedotteessa kerrotaan, että kyseessä on Suomessa ensimmäistä kertaa toteutettava totuus- ja sovintoprosessi, ja on siksi ymmärrettävää, että komission haasteellisen ja vaikean työn aloittaminen on ollut aikaa vievää.

– Toivon, että komissio pääsee jatkamaan tärkeää työtään mahdollisimman pian alkuvaikeuksista huolimatta. Valtion puolella komission työhön ollaan sitoutuneita ja prosessi nähdään ainutlaatuisen tärkeänä, valtiosihteeri Henrik Haapajärvi kommentoi tiedotteessa.

Valtioneuvosto asetti Saamelaisten totuus- ja sovintokomission tiiviissä yhteistyössä saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen kanssa 28. lokakuuta 2021. Komission toimikausi jatkuu 2023 loppuun.

Komission työn tavoitteena on koota saamelaisten kokemukset Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista ja siitä, millaisia vaikutuksia ja seurauksia toimilla on saamelaisille ja tehdä tämä tieto näkyväksi.

.
.