Hyppää sisältöön

Oulussa mies jäi jumiin hotellihuoneeseen oven sähkölukon mentyä rikki – siivooja avasi oven ulkopuolelta

Sähkölukkojen toimimisesta ei ole tiedossa laajempaa ongelmaa.

Forenomilla on huoneistohotelli Oulun keskustassa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Oulussa Forenomin huoneistohotellissa tapahtui erikoinen tilanne lauantai-iltana, kun mies ei päässyt poistumaan huoneestaan rikki menneen ovilukon vuoksi.

Mies kertoo, että hän soitti majoituspalvelun asiakaspalveluun. Huoneistohotellissa ei työskentele lainkaan vastaanottohenkilöstöä, mutta rakennuksessa samaan aikaan ollut siivooja tuli avaamaan sähkölukolla toimivan oven huoneen ulkopuolelta.

Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas vahvistaa tapahtuneen Ylelle. Kyseessä on Kankaan tietojen mukaan ainutkertainen tapaus, eikä tiedossa ole vastaavaa aiemmin.

–Tyypillisimmin ongelmia on sisäänpääsyssä.

Sisään rakennukseen ja huoneistoihin pääsee kännykkään saapuvalla koodilla. Kangas kertoo, että sähkölukko sisältä ulos on aina auki, ovi avautuu kahvasta.

Tässä tapauksessa kyse ei ollut ongelmista sähkölukon toiminnassa vaan lukkopesän mekaanisesta viasta. Mikä mekaanisen vian on aiheuttanut, sitä ei Kankaan mukaan tiedetä.

Sähkölukoista ei tiedossa olevia merkittäviä ongelmia

Forenomilla on noin 8 000 huoneistoa, joista suurimmassa osassa on koodilukitut ovet. Mitään linjan muutosta yhden tapauksen vuoksi ei ole Forenomilla tulossa.

– Kaikki ovat pelastuslaitoksen hyväksymiä. Lukitusjärjestelmät vaativat myös huoltoa ja ylläpitoa. Sähkölukoissa on vähemmän ongelmia kuin perinteisissä lukoissa ja avaimissa, sanoo Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas.

Hänen kokemuksensa mukaan sähkölukot aiheuttavat kaikista esiin tulevista lukko-ongelmista noin kymmenesosan. Kankaan mukaan on hyvä, että asia on nostettu turvallisuuden näkökulmasta esiin.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen vs. riskienhallintapäällikkö Pentti Ukkolalla ei ole tiedossaan, että sähkölukoista olisi aiheutunut erityisempiä ongelmia, tai että toimimattomuuden vuoksi, kukaan olisi joutunut vaaratilanteeseen.

– Pelastuslaitokselle niistä ei ole tullut ilmoituksia.

Ukkola muistuttaa, että poikkeustilanteissa, kuten tulipaloissa, ovien lukkojen pitäisi aueta automaattisesti.

.
.