Hyppää sisältöön

Lehtokotilot valtasivat puutarhamyymälän Savossa – tilanne saatiin haltuun etanasyöteillä

Suonenjoen Tokmannin puutarhamyymälässä on kamppailtu alkukesä lehtokotiloiden kanssa. Myymälä on alueella, jolla on paljon kotiloita.

Lehtokotiloita kukassa. Kuva ei ole Suonenjoen Tokmannin puutarhamyymälästä. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Sara Vertanen

Lehtokotilot ovat paikoin jopa ihmisten arkea kiusaava riesa. Esimerkiksi Suonenjoen Tokmannin puutarhamyymälässä on taisteltu lehtokotilo-ongelman kanssa alkukesän ajan. Myymälän ympäristöön pesiytyneet kotilot ovat löytäneet tiensä myytävien kasvien kimppuun.

Tilanne on nyt rauhoittunut, kun kotilot saatiin hävitettyä puutarhamyymälään laitettujen etanasyöttien avulla.

– Tilannetta seurataan tarkasti loppukesän ajan, kertoo Tokmannin viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen.

Lehtokotiloita on ollut paljon ympäristössä myös aikaisempina kesinä.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori uskoo, että Suonenjoen tapauksessa lehtokotilot ovat päätyneet puutarhamyymälään nimenomaan ympäristöstä.

– Taimien kautta niiden sinne päätyminen tuntuu aika yllättävältä, koska ne on kuitenkin helppo tarkastaa ja huomata taimiruukuista, Taulavuori sanoo.

Suonenjoen Tokmannin alueella on paljon lehtokotiloita. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Asiakkaan pitäisi ilmoittaa havainnoistaan

Asiakkaiden kannattaa olla itsekin aktiivisia ja kertoa kotilohavainnoista eteenpäin henkilökunnalle. Lehtokotilot erottaa kasveista helposti, mutta jos kotiloiden munat huomaa vasta kotona, voi taimen palauttaa takaisin myymälään.

– Onhan se hyvin harmillinen kaupanlisä, jos sitä kautta saa lehtokotilopopulaation omaan pihaan, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuoritoteaa.

Lehtokotilon munat ovat hieman nuppineulan pään kokoa pienempiä vaaleita palleroita.Yksi kuoriutunut kotilo tuottaa aikuistuttuaan yhden kesän aikana jopa 100 jälkeläistä.

Taimien puhdistaminen munista on kova työ. Ne on huuhdeltava puhtaaksi mullasta ja ruukutettava uudelleen. Munien hävittämiseen ei ole olemassa kasvinsuojeluainetta.

–Helpompaa on hävittää taimet, Taulavuori sanoo.

Taulavuori uskoo, että puutarhamyymälät ovat yleisesti puhtaita lehtokotiloista, mutta niiden löytäminen puutarhamyymälän kasveista on mahdollista. Kasveja tulee myyntiin yleensä useilta puutarhoilta ympäri Suomen ja myös ulkomailta.

Ilmoituksia tulee yleensä vain Suomen ulkopuolelta tulleista kotiloista

Puutarhaliittoon lehtokotiloista tulee jonkin verran ilmoituksia puutarhayhdistysten kautta. Myymälöistä ilmoituksia tulee todella harvoin.

Eniten lehtokotiloista ilmoitetaan ulkomaanmatkoilta kuten Virosta tulleiden kasvien mukana. Kyseessä on usein Suonenjoen kaltainen alueellinen tapaus. Joillain alueilla esiintyy välillä huomattavasti enemmän lehtokotiloita kuin muualla.

Lehtokotilo on hankala tapaus, jota ei ole luokiteltu kasveille vaaralliseksi.

– Kyseessä on luonnossamme oleva normaali kotilokanta, Taulavuori muistuttaa.

Leuto ja luminen talvi suosivat niitä.

– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä saisi olla myytävissä tuotteissa, Taulavuori sanoo.

Omalla pihalla paras aika torjua kotilopopulaation syntymistä on alkukesä. Tehokkainta on poistaa keräämällä lehtomaisissa olosuhteissa viihtyvät kotilot pois. Esimerkiksi kuunliljat ja nauhukset ovat niiden herkkua. Kotilot syövät reikiä lehtiin ja ovat niiden alla suojassa auringolta.

Lehtokotiloita kannattaa kerätä aamuin illoin alkukesän aikana. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Sara Vertanen

Lehtokotilon jättämä limainen vana ällöttää monia

Lehtokotilot eivät syö puutarhaa paljaaksi. Niitä kuitenkin inhotaan ja ne halutaan hävittää. Pahimmillaan kotiloita on pihantäydeltä ja ne murskautuvat jalan alle ulkona liikkuessa.

Yksi syy on myös niiden levittämä lima, joka auttaa kotiloita liikkumaan. Esimerkiksi hyötypuutarhassa kasvavat salaatit, joissa kotilot ovat vierailleet, ovat reikäisiä ja limaisia.

– Moni ajattelee, että ne ovat saastuneita, mutta liman saa pestyä pois, eikä se ole vaarallista, Taulavuori neuvoo.

Kasvimaan voi suojata levittämällä sen ympärille tuhkaa, kalkkia tai kaarnakatetta. Joskin tiedetään, että esimerkiksi kalkki ei pidättele kotiloita kauan ja ne myös syövät sitä vahvistaakseen kuortaan. Kaarnakate on puolestaan niille hyvä talvehtimispaikka. Kannattaa muistaa, että kotilot ovat monien lintujen ruokalistalla.

13.6. klo 8.10 muokattu lausetta Kannattaa muistaa, että kotilot ovat siilien ja monien lintujen ruokalistalla. jättämällä siili pois lehtokotiloiden syöjistä, koska ne eivät ole siilin ravintolistalla. Lisätty Kasvimaan voi suojata levittämällä sen ympärille tuhkaa, kalkkia tai kaarnakatetta. jälkeen Joskin tiedetään, että esimerkiksi kalkki ei pidättele kotiloita kauan ja ne myös syövät sitä vahvistaakseen kuortaan. Kaarnakate on puolestaan niille hyvä talvehtimispaikka.

11.6.2022 klo 15.50 korjattu lause: Yksi kuoriutunut kotilo tuottaa jo saman kesän aikana jopa 100 jälkeläistä. Yksi kuoriutunut kotilo tuottaa aikuistuttuaan yhden kesän aikana jopa 100 jälkeläistä.

Lue lisää:

.
.