Hyppää sisältöön

U2:n poliisisaattue ja Michael Jacksonin konsertin harras tunnelma – Katso herkulliset uutisvideot Stadionin suurkonserteista

Helsingin Olympiastadion palaa konserttikäyttöön pitkän remontin ja koronan jälkeen lauantaina, kun stadionilla esiintyy Haloo Helsinki.

 Cheek teki historiaa Olympiastadionilla
Cheek teki historiaa Olympiastadionilla

Helsingin Olympiastadion on ollut suurten pop- ja rockkonserttien näyttämönä jo yli 50 vuoden ajan. Stadion on Suomen suurin konserttiareena, joka vetää parhaimmillaan yli 40 000 katsojaa.

Olympiastadionin ensimmäinen konsertti järjestettiin 2.9.1970, kun esiintyjänä oli The Rolling Stones. Suomen ensimmäinen stadionkonsertti oli historiallinen, sillä brittibändistä tuli maailman ensimmäinen olympiastadionilla keikan heittänyt yhtye.

The Rolling Stones joutui poliisin käsittelyyn huume-epäilyjen takia saapuessaan Helsingin lentokentälle vuonna 1970. Kuvassa Anita Pallenberg ja Keith Richards poikansa Marlon kanssa. Kuva: Ilpo Musto/Shutterstock/All Over Press

Konsertti ei ollut kuitenkaan suuri menestys, sillä paikalla oli vain muutaman tuhannen ihmisen yleisö. Liput maksoivat ennakkoon kymmenen markkaa eli noin 15 euroa. Hinta oli kallis, sillä työntekijöiden keskipalkka oli tuolloin 200 markkaa eli noin 300 euroa. Rokkia kuuntelivat tuolloin lähes pelkästään nuoret, joilla ei ollut juuri tienestejä.

The Rolling Stonesin esiintyminen vuonna 1970 oli ensimmäinen konsertti Helsingin Olympiastadionilla. Konsertista ei ole videomateriaalia. Kuva: Ilpo Musto / Shutterstock / AOP

Stadionkonsertit yleistyivät 90-luvulla

Rollareiden konsertin jälkeen vierähti yli 20 vuotta, kunnes stadionilla päästiin jälleen nauttimaan rockista. Vuonna 1992 Olympiastadionilla esiintyi Dire Straits. Yhtyeen konsertti aloitti stadionkeikkojen uuden aikakauden.

Konserttien järjestämistä helpotti stadionin peruskorjaus, jonka myötä sisään pystyttiin ajamaan rekka-autoja. Toinen merkittävä tekijä oli Neuvostoliiton hajoaminen. Maailmanluokan tähdet alkoivat esiintyä yhä useammin Suomessa, sillä maailmankiertueet pystyivät Helsingin jälkeen jatkamaan matkaansa Venäjälle ja Baltiaan.

Stadionkonsertit yleistyivät 1990-luvulla maailmalla, eikä Suomi jäänyt jälkeen. Olympiastadionille palasi myös The Rolling Stones vuonna 1995. Tv-uutisissa kerrottiin, että helsinkiläiset kuulevat stadionkeikan, halusivat tai eivät. Katso video alta.

Stadionkeikkojen huippuvuosi oli 1997, kun Olympiastadionilla esiintyivät Michael Jackson, Tina Turner ja U2.

Tv-uutisten haastattelemien konserttikävijöiden mielestä U2 soitti liikaa uusia kappaleita ja meno oli muutenkin liian kaupallista. 90-luvulla maailmantähtien vierailut Suomessa olivat harvinaisia, joten U2 poistui stadionilta poliisisaattueessa. Katso video alta.

Michael Jacksonin kaksi konserttia Olympiastadionilla oli suuri tapaus. Konsertin nähneet kertoivat tv-uutisissa, että konsertissa oli liikaa teknistä kikkailua eikä artisti ottanut tarpeeksi kontaktia yleisöön. Katso video alta.

Michael Jackson esiintyi kahdessa konsertissa Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1997.

Stadionkoserttien yleistyttyä Helsingin Olympiastadionilla ovat esiintyneet lukuiset maailmantähdet, kuten Paul McCartney, Elton John, Bruce Springsteen, Genesis, Madonna, Muse, Iron Maiden, Metallica, AC/DC ja One Direction.

Kovana keikkabändinä tunnettu Muse esiintyi Helsingin Olympiastadionilla heinäkuussa 2013. Kuva: com.pic. / Mauri Ratilainen / AOP

Kotimaiset artistit valloittivat stadionin

Olympiastadionilla tehtiin kotimaista musiikkihistoriaa vuonna 1999, kun stadionin ottivat haltuun Mestarit eli Hector, Kirka, Pave Maijanen ja Pepe Willberg. Tämä oli ensimmäinen kotimainen kokoonpano, joka esiintyi stadionilla omassa konsertissaan.

Konkariartistit vetivät stadionille 30 000 ihmistä, mikä osoitti, että myös kotimaisilla esiintyjillä on vetovoimaa. Tv-uutisten jutussa hämmästeltiin, mikä keski-ikäisiä vaivaa, kun he tulevat kuuntelemaan nostalgista musiikkia. Katso video alta.

Mestarit eli Kirka, Hector, Pave Maijanen ja Pepe Willberg tekivät historiaa Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1999.

Mestareiden konsertista ehti kuitenkin vierähtää 15 vuotta ennen kuin kukaan uskalsi lähteä valloittamaan Olympiastadionia. Sen teki räp-artisti Cheek, joka veti kaksi loppuunmyytyä konserttia vuonna 2014. Cheekin konserttien suosio rohkaisi muita kotimaisia artisteja esiintymään yhä suuremmilla areenoilla.

Cheek esiintyi Olympiastadionilla kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa vuonna 2014. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ennen Olympiastadionin peruskorjausta stadionilla ehti esiintyä vielä Jari Sillanpää vuonna 2015. Hän juhlisti konsertillaan 50-vuotissyntymäpäiviään.

Stadionin uusi aikakausi

Olympiastadionilla eivät ole raikuneet konsertit pitkään aikaan. Peruskorjaus kesti viisi vuotta, ja sen päälle tuli parin vuoden tauko pandemian takia.

Konserttien piti jatkua jo vuonna 2020, mutta koronarajoitukset siirsivät keikkoja vuosi vuodelta eteenpäin. Pahiten tilanteesta kärsi Antti Tuisku, jonka konsertteja siirrettiin kolme kertaa.

Lauantaina konsertit pääsevät vihdoin käyntiin, kun stadionilla esiintyy Haloo Helsinki. Mielenkiintoista on se, että bändi on viimeinen suomalaisesiintyjä, joka ilmoitti valloittavansa stadionin. Nyt yhtye saakin kunnian olla Olympiastadionin ensimmäinen esiintyjä pitkän tauon jälkeen.

Kesän aikana stadionilla nähdään useita konsertteja: Apulanta (2.7.), Sunrise Avenue (8.–9.7.), Ed Sheeran (20.–21.8) ja Antti Tuisku (9.–10.9.).

Jutun lähteenä on käytetty Helsingin Olympiastadionin historiikkia (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus 17.6. klo 17.12: Jutusta poistettu kuva Metallican keikalta vuodelta 1993, joka ei ollut Olympiastadionilla vaan Oulunkylän urheilupuistossa.

Minkälaisia konserttimuistoja sinulla on Olympiastadionilta? Voit keskustella aiheesta 18.6. klo 23 asti.

Lue myös:

.
.