Hyppää sisältöön

Maailmantilanne ja koronan hellittäminen ruuhkauttavat poliisien lupapalveluja

Poliisin lupapalveluissa on poikkeuksellisen suuret ruuhkat. Passeja ja henkilökortteja joutuu jonottamaan jopa kuukausia.

Pasilan poliisitalon edessä Helsingissä jonotettiin maaliskuun alussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Koko kevään jatkuneita ruuhkia on pyritty helpottamaan muun muassa lisähenkilöiden palkkaamisella, mutta niistä huolimatta jonotusajat ovat edelleen pitkiä. Ruuhkien takia esimerkiksi passin hakemiseen tarvittava aikaa voi joutua jonottamaan kuukausien ajan.

Esimerkiksi Oulussa passia tai henkilökorttia hakeville on vapaita aikoja saatavilla vasta parin kuukauden päästä.

Oulun poliisin lupasektorin johtaja ylikomisario Antero Aulakoski sanoo, että taustalla vaikuttaa paitsi korona-ajan hellittäminen myös Euroopan epävakaa tilanne.

– Ihmiset haluavat varmistaa turvallisuuttaan uusimalla myös voimassaolevia passejaan. Mitään varsinaista tutkimusta asiasta ei ole tehty, mutta keskusteluissa ihmisten kanssa tämä on tullut selvästi ilmi, Aulakoski sanoo.

Pääosa ruuhkasta aiheutuu koronarajoitusten purkautumisesta

Poliisihallituksen tilastojen mukaan korona-aikana umpeutui koko maassa yli 600 000 passia, mikä näkyy nyt lupapalveluissa vaikeana ruuhkana.

– Nyt kun tilanne on normalisoitumassa ja se menojalka on alkanut vipattaa, niin matkustusasiakirjoja on lähdetty piirongin laatikosta katselemaan. Samalla on huomattu, että ne ovat menossa tai menneet vanhoiksi ja sitten niitä on lähdetty uusimaan.

Lupapalveluissa ruuhkia on ollut aiemminkin erityisesti kevään ja alkukesän aikana, mutta tänä vuonna tilanne on poikkeuksellisen hankala.

– Viime vuoteen verrattuna meilläkin on kolminkertaistunut passien kysyntä vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Toukokuun tilastot eivät vielä ole käytössä, mutta luulen että ruuhka on senkin aikana vain lisääntynyt.

Poliisin lupapalveluita ruuhkauttavat myös lupahakemukset. Aulakosken mukaan poliisi on myöntänyt alkuvuoden aikana yli kaksi kertaa enemmän erilaisia lupia kuin viime vuonna samaan aikaan.

Erityisesti lupapalveluissa joudutaan käsittelemään kesätapahtumien lupia, kun järjestäjät ovat aktivoituneet pitkän korona-ajan jälkeen. Esimerkiksi Ouluissa on kesäaikana joka viikonloppuna useita isoja tapahtumia.

Myös oikeusasiamies on kiinnittänyt huomiota passin saantivaikeuksiin eri puolilla Suomea, minkä takia lupien käsittelyyn on lisätty väliaikaista henkilökuntaa koko maassa.

.
.