Hyppää sisältöön

Reppurännistä tuli kuolontunneli Kankaanpäässä – komisario Jarmo Salo: "On kaikkien kannalta hyvä, että tehdään tarkka ja laaja selvitys"

Noin 60-vuotiaan miehen kuolemaan toukokuussa johtaneesta onnettomuudesta on tehty kaksi rikosilmoitusta. Lounais-Suomen poliisista arvioidaan, että tapauksen esitutkinta valmistuu loppukesästä.

Kuolemaan johtanut turma sattui tässä alikulkutunnelissa. Betoniporsas sirrettiin onnettomuuden jälkeen pois tunnelista. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Paljon julkisuutta saanut turma sattui Kankaanpäässä, Pohjois-Satakunnassa toukokuun 17. päivänä aamuyöllä noin puoli kolmen aikaan.

Noin 60-vuotias mies kuoli törmättyään polkupyörällä betoniporsaaseen alikulkutunnelissa. Betoniporsas oli sijoitettu keskelle alikulkutunnelia. Kaupunki halusi sen avulla estää autoliikenteen tunnelissa. Turman jälkeen Kankaanpään kaupunki poisti betoniporsaan.

Tunnelin valot eivät olleet päällä onnettomuuden sattuessa, koska keskustan ulkopuolella Kankaanpään katuvalot sammutetan kesäaikaan toukokuun puolivälistä elokuulle.

Onnettomuuden uhrin havaitsi aamulenkillään ollut mies ja soitti hätäkeskukseen. Pyöräilijää yritettiin elvyttää turmapaikalla, mutta hän kuitenkin menehtyi vammoihinsa.

Turmapaikalla muistettiin menehtynyttä. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Tapio Pukkila haastattelee.

Komisario Jarmo Salo Lounais-Suomen poliisista sanoo, että tapauksen esitutkinta on vielä täysin alkuvaiheessa. Taustatyötä ja selvittelyä on tehty, mutta paljon on vielä avoimia asioita.

– Kyseessä oli varsin valitettava tapaus, joka sai todella paljon julkisuutta.

Tapauksesta on kirjattu kaksi rikosilmoitusta. Poliisin tutkintanimikkeinä esitutkinnassa ovat kuolemansyyntutkinta ja kuolemantuottamus/mahdollinen virkavelvollisuuden laiminlyönti.

Komisario Salo korostaa, että poliisi tutkii tapauksen faktapohjalta ilman tunnekuohuja.

– Syyttäjän kanssa päädyimme siihen, että on kaikkien osapuolten kannalta hyvä, että tehdään tarkka ja laaja selvitys. Sen valmistuttua syyttäjä tekee ratkaisunsa normaalin prosessin mukaisesti.

Ketään ei ole kuulusteltu

Tutkinnassa poliisi ei ole vielä tehnyt kuulusteluja, eikä ketään ole epäiltynä.

Tienpito kuuluu Kankaanpään kaupungille. Poliisi selvittää vastuukysymyksiä ja kaupungin päätöksentekoketjua. Samoin selvitetään pyöräilijän toimia turman sattuessa tienkäyttäjänä, esimerkiksi nopeutta ja pyörän kuntoa.

Oliko turmassa alkoholilla osuutta asiaan?

– Siitä ei ole tietoa, sekin selviää aikanaan kuolemansyyntutkinnan yhteydessä, komisario Salo sanoo.

Kaupunki kantaa vastuun

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää kertoo, että viranomaiset eivät ole olleet vielä kaupunkiin yhteydessä onnettomuuden vuoksi. Kaupungille ei myöskään tullut korvausvaateita.

– Onnettomuuteen johtaneiden syiden tutkinta on viranomaisten tehtävä, ja kaupunkina autamme tässä parhaan kykymme mukaan. Pyöräonnettomuus oli äärimmäisen surullinen ja valitettava tapaus, hän sanoo.

Miten tapahtunutta on kaupungilla sisäisesti selvitetty?

– Olen keskustellut asiasta teknisen puolen johdon kanssa. He ovat keskustelleet asiasta omissa työyhteisöissään ja käyneet tapausta läpi työntekijöiden kanssa.

Miten vastuukysymyksiä on mietitty?

– Kaupunki kantaa onnettomuudesta sen vastuun, mikä kaupungille kuuluu viranomaistutkinnan mukaan.

Onko jotakin muutettu kaupungin toiminnoissa tämän tapauksen takia?

– Me huolehdimme osaltamme, että kyseisen paikan vaaratekijät kartoitetaan ja niihin etsitään ratkaisut, jotta liikkuminen on jatkossa turvallista. Olemme poistaneet koko kaupungin alueelta vastaavanlaiset betoniset esteet, sanoo kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 16.6. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.