Hyppää sisältöön

Hevosten kilparata ei voi tämän lähempänä kaupungin keskipistettä voi olla – ainutlaatuinen ravirata valmistuu aivan Haminan keskustaan

Haminan keskustaan tulee ainutlaatuinen hevosrata
Haminan keskustaan tulee ainutlaatuinen hevosrata

Haminan keskusta on tunnettu ympyrämuodosta, jonka keskellä on raatihuone. Vain muutaman askeleen päähän Raatihuoneen eteläseinästä on vastavalmistunut ravirata, joka perjantaina on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset kilpailijat.

Parhaillaan Haminassa on käynnissä iso Hevoset Bastionissa -tapahtuma, joka kerää kaupunkiin satoja hevosia ja tarjoaa lukuisia erilaisia hevostapahtumia.

Yksi erikoisimmista on tämä kaupungin keskustaan rakennettu kilparata. Tällaisia keskustaraveja on aiemmin järjestetty Suomessa vain kahdesti.

– Nämä ovat Suomessa ja Pohjoismaissa harvinaisia, mutta esimerkiksi Hollannissa niitä järjestetään säännöllisesti, kertoo Hevoset Bastionissa -tapahtuman tapahtumatuottaja Suvi Louhelainen.

Haminan raatihuone näkyy tien päässä vasemmassa yläkulmassa. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Raatihuoneelta etelään lähtee tie kohti Haminan varuskuntaa ja Reserviupseerikoulua, jotka molemmat myös sijaitsevat aivan raatihuoneen lähellä.

Varuskunta-alueelle johtaa Kadettikoulunkatu, joka nyt muuttuu Kadettikoulunkadun areenaksi. Siihen valmistuu kahdeksan metriä leveä ja 400 metriä pitkä rata.

Asvaltin päälle tuodaan ensin hiekkaa ja sen jälkeen noin kymmenen senttimetrin kerros kivituhkaa.

– Kivituhka tekee siitä tarpeeksi napakan, ja sitä voi ratamestari muovata sopivaksi. Liian pehmeä rata ei ole hevosten jaloille hyväksi, kertoo Suvi Louhelainen.

Kilpailut käydään Haminan keskustassa perjantaina ja lauantaina. Mukaan on tulossa kymmenen ponia ja 20 hevosta, joista kahdeksan on nopeita lämminverisiä.

Tapahtumatuottaja Suvi Louhelainen uskoo, että mitään vaaratilanteita ei synny, vaikka hevoset eivät perinteisellä raviradalla olekaan.

– Ravihevonen on urheilija, joka tietää, mitä pitää tehdä erikoisissakin olosuhteissa. Hevosten rattailla on ammattitaitoiset ohjastajat.

Kivituhka on turvallinen hevosille. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Suomen Hippoksen tuomaristo ja valvojat käyvät ennen kilpailua jokaisen ohjastajan luona varmistamassa, että turvallisuusolosuhteet ovat kunnossa. Jokainen valjakko myös tutustuu rataan etukäteen.

– Kun katsoo tästä Raatihuoneelle, voin sanoa, ettei raviohjastajilla ole tänä kesänä näin hulppeita puitteita muualla, kertoo Louhelainen.

Itse kilpailu käydään katsojaystävällisellä tavalla. Kaksi hevosta juoksee yhtä aikaa. Se, kumpi on ensin maalissa, pääsee jatkoon ja toinen lähtee kotiin.

– Yleisö saa seurata kilpailua kadun molemmin puolin ja kannustaa suosikkiaan. Nämä hevoset suorastaan kiitävät yleisön ohi, kertoo Hevoset Bastionissa -tapahtuman tapahtumatuottaja Suvi Louhelainen.

Kadettikoulunkatu on viikonlopun ajan suljettu muulta liikenteeltä. Pian tapahtuman jälkeen ravirata puretaan ja tilalle palautuu entinen Kadettikoulunkatu.

.
.