Hyppää sisältöön

Oulussa lanitetaan yötä myöten, kun Vectorama järjestetään pitkän tauon jälkeen – Tomi Seppänen, 19: "Aion pelata paljon, siksihän tänne on tultu"

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Ouluhallissa. Ennakkolippuja Vectoramaan on myyty noin viisisataa.

Oululainen Tomi Seppänen, 19, osallistui Vectoramaan kaveriensa suosituksesta. Videolla hän kertoo, millaisena on tapahtuman kokenut ensikertalaisena. Kuvaus ja editointi: Timo Nykyri / Yle
Oululainen Tomi Seppänen, 19, osallistui Vectoramaan kaveriensa suosituksesta. Videolla hän kertoo, millaisena on tapahtuman kokenut ensikertalaisena. Kuvaus ja editointi: Timo Nykyri / Yle

Pohjois-Suomen suurin pelialan tapahtuma Vectorama järjestetään Oulussa 9.-12.6. Pandemiarajoitusten aikana Vectorama järjestettiin virtuaalisesti, mutta nyt pitkän tauon jälkeen osallistujat pääsevät pelaamaan jälleen paikan päälle. Vectoraman ohjelmakoordinaattori Suvi Jänkälä on tästä erittäin mielissään.

– Meni kylmät väreet, kun välivuosien jälkeen Vectorama näyttää taas kunnon tapahtumalta.

Tapahtumapaikaksi tänä vuonna valikoitui ensimmäistä kertaa Ouluhalli. Jänkälä kertoo, että päätös Ouluhalliin siirtymisestä tehtiin jo ennen koronaa, kun aiemmin jäähallissa järjestetty tapahtuma alkoi käydä ahtaaksi. Korona siirsi kuitenkin suunnitelmia parilla vuodella.

– Viimein pääsimme tänne, ja näillä näkymin jatketaankin Ouluhallissa. Tämä on oikeamman kokoinen tämän mittakaavan tapahtumalle, Jänkälä kertoo.

Vastaavia pelitapahtumia järjestetään myös muualla Suomessa. Muun muassa Pirkanmaalla järjestetään vuosittain LanTrek-nimeä kantava verkkopelitapahtuma. Helsingissä sen sijaan on Assembly Summer -tietokone- ja digifestivaali. Myös Kajaanissa järjestetään tämän vuoden lokakuussa GetOnline-pelitapahtuma.

Suvi Jänkälä kertoo, että tapahtumassa pelaajien keski-ikä liikkuu noin 17 vuoden paikkeilla, mutta joukosta löytyy kaikenikäisiä. Uutena ilmiönä on Jänkälän mukaan se, että monet aikuiset saapuvat yhdessä lastensa kanssa pelaamaan. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Tapahtumassa ei ole nukkumaanmenoaikoja

Vectorama pyörii Ouluhallissa ympäri vuorokauden. Sivummalle pelaajille on järjestetty unialue, jossa yömyöhään valvoneet pelaajat pääsevät levähtämään. Jänkälä kertoo, että tässä tapahtumassa ei nukkumaanmenoaikoja ole.

Perjantaiaamuna noin kello seitsemän aikoihin myös 19-vuotias Tomi Seppänen tuli päiväunilta pelialueelle. Vectoramassa oululainen Seppänen on ensikertalainen.

– Kaveriporukassamme on tapana pelata videopelejä. Tämä on hyvä ja iso tapahtuma sitä varten. Kaverit ovat monesti käyneet täällä ja kaverien suosituksesta tulin itsekin.

Vectoramassa käynnissä on kilpailu hienoimmasta pelipisteestä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Korona-aika näkynyt notkahduksena lipunmyynnissä

Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2000 lähtien. Jänkälä kuitenkin kertoo, että korona-aika on näkynyt notkahduksena lipunostajien määrässä: ennen ennakkoon on myyty noin tuhat konepaikkaa, nyt niitä on mennyt viitisensataa.

Kävijöitä tapahtumaan odotetaan kuitenkin yhteensä reilua tuhatta. Vectoramassa on myös messualue, jota pääsee kiertämään maksutta perjantaina ja lauantaina kello 14–20.

– Meillä on konepaikkoja vapaana vielä noin 50–100. Jos keksii, että viikonloppuna haluaa tulla pelailemaan, ovelta saa lippuja, Jänkälä kertoo.

Jänkälä arvelee, että tapahtuma kiehtoo ihmisiä siitä syystä, että paikalla on paljon samanhenkisiä ihmisiä. Myös Tomi Seppänen kiittelee tapahtuman yhteisöllistä tunnelmaa.

– Aion pelata paljon, siksihän tänne on tultu. Täällä on tosi mukava oleskella, kierrellä ja jutella ihmisille. Aion ehdottomasti tulla uudelleenkin.

Korona näkyi Suvi Jänkälän mukaan notkahduksena lipunmyynnissä. Aiemmin ennakkoon lippuja on myyty noin tuhat, nyt määrä oli viitisen sataa. Kuva vuoden 2019 Vectorama tapahtumasta Oulun jäähallista. Kuva: Risto Degerman / Yle

Lue lisää:

.
.