Hyppää sisältöön

Ei hätää, vaikka koira kakkaa kadulla – pussin voi heittää yleiseen roskikseen ja monen omakotitalonkin jäteastiaan

Kuka tahansa omakotiasuja voi edistää yleistä siisteyttä liimaamalla talonsa jäteastiaan tarran, joka antaa luvan laittaa koirankakkapussin talon roskikseen.

Meri-Lapin koiraklubi ry:n puheenjohtaja Maija Saarenpää kertoo, että kotikatu on pysynyt siistimpänä sen jälkeen, kun koirankakkapussitarroja ilmestyi alueen talojen roskiksiin. Tuuma-koiran kakkapussi on sitaistu talutushihnaan, jossa se kulkee kätevästi mukana odottamassa käyttöä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kemissä yhä useamman omakotitalon tummassa jäteastiassa loistaa koirankakkapussit salliva keltainen tarra.

Meri-Lapin Koiraklubi ry ja Kemin kaupunki haluavat päästä eroon kulkureiteille jätetyistä koirankakkaläjistä tai ainakin vähentää niitä huomattavasti. Koirankakkapusseja ei myöskään haluta nähdä muualla kuin jäteastioissa. Kampanja on otsikoitu tutulla ilmaisulla: #paskajuttu.

Koiranomistajia muistutetaan siitä, että kaikkiin kaupungilla oleviin roskiksiin voi laittaa myös koirankakkapussit. Osa koiranomistajista on nähtävästi luullut, ettei niin saa tehdä. Osaan jäteastioita on liimattu muistutustarra, mutta tarrattomiinkin roskiksiin kakkapussin saa siis heittää.

Koiraklubi on jakanut myös sadoille omakotiasujille tarroja, joissa luvataan, että koirankakkapussit voi laittaa talon roskikseen. Näin koiran ulkoiluttajan ei tarvitse kanniskella kakkapussia pitkiä matkoja – eikä ainakaan erehtyä jättämään jätöksiä kadulle tai heittämään pussia luontoon.

Meri-Lapin Koiraklubin puheenjohtaja Maija Saarenpää muistuttaa, että kuka tahansa voi auttaa siisteyden ylläpitämisessä.

– Tietysti me koiranomistajat kannamme oman vastuumme ympäristön siisteydestä, mutta siinä voi auttaa kuka tahansa. Omakotiasuja voi sallia koirankakkapussit oman talonsa jäteastiassa ja kertoa asiasta yksinkertaisesti liimaamalla astiaan tarran. Tarroja saa esimerkiksi koiraklubilaisilta.

Tarroja jaettiin jo viime syksynä Kemissä ja Keminmaassa markettien edustalla, ja koiraklubilaiset ovat omalla asuinalueellaan toimittaneet niitä halukkaille.

Maija Saarenpää kertoo, että tarroista on selvästi apua.

– Esimerkiksi oman kodin tienoo on nyt pysynyt siistinä.

Kakkaraivokin laimenee

Kampanjalla halutaan halutaan edistää ympäristön yleistä siisteyttä ja hillitä yleisöosastopalstoilla ja somessa joka kevät riehuvaa kakkaraivoa. Sekä koiraklubissa että kaupungin puisto-osastolla on pantu merkille, että jonkinlaista apua tarrajakelusta on kaikesta päätellen jo ollut.

– Tänä keväänä kommentointi oli maltillisempaa, toteaa puistomestari Katri Lassila Kemin kaupungin puisto-osastolta.

Koiran ulosteiden jättämistä kaduille ja poluille pyritään joillakin paikkakunnilla torjumaan maksuttomilla koirankakkapusseilla. Lapissa ainakin Rovaniemellä ja Äkäslompolossa kulkureittien varrelta voi löytää kakkapussiautomaatin.

Järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta, joita ovat kuntien ylläpitämät ja yksityishenkilöiden hoitamat alueet.

Keltainen tarra ilmoittaa ohikulkijalle, että talon jäteastiaan voi heittää koirankakkapussin. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kemissä kaupunkialueella keskeisten kulkureittien varrella on noin 140 roskista ja leikkikentillä sekä laavuilla yhteensä puolensataa roska-astiaa. Puisto-osasto tyhjentää astiat noin kolme kertaa viikossa. Tapahtumien ajaksi yleisille alueille lisätään extraroskiksia.

Koirankakka maatuvana aineena on ympäristölle pienempi haitta kuin vaikkapa tupakantumpit. Tuhkakuppeja ei kuitenkaan juuri enää näe katukuvassa.

Esimerkiksi Kemissä on luovuttu tuhkakupeista, koska Kemin kaupunki on profiloitunut savuttomana työpaikkana. Tuhkiksista luopumista perustellaan myös tuhkakuppiroskisten epäkäytännöllisyydellä, hankaluudella ja palovaaralla.

Tupakoitsijan onkin syytä varata taskuun tai laukkuun pieni retkituhkakuppi, johon tumpit voi laittaa siihen asti, että ne pääsee tyhjentämään roskikseen.

Lue myös:

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.