Hyppää sisältöön

Porin eläköityvä kaupunginjohtaja povaa kuntatalouteen vaikeaa vuotta 2024 – Aino-Maija Luukkonen keskittyy pian golfkentän hiekkaesteisiin

Talousongelmat ovat olleet jatkuva peikko Satakunnan pitkäaikaisimmalle kaupunginjohtajalle, joka jää virallisesti eläkkeelle helmikuun alussa.

Eläköityvä kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen: "Pori ottaa avosylin vastaan"
Eläköityvä kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen: "Pori ottaa avosylin vastaan"

Golf-kärryt liikkuvat vinhaa vauhtia Yyteri Golf Linksin viheriöillä. Reikäpeli on kuulunut Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen harrastuksiin jo pitkään.

Pelikierroksia kertyy kesässä viitisenkymmentä. Toki kaupunginjohtajan kiireet ovat vaikuttaneet vaihtelevasti kesäisten kierrosten määrään.

Nyt golfille jää enemmän aikaa, sillä Satakunnan virkaiältään pitkäikäisimmän kaupunginjohtajan viimeiset työpäivät ovat käsillä.

Poria vuodesta 2004 johtanut Aino-Maija Luukkonen jää vapaille juhannusviikolla ja virallisesti eläkkeelle helmikuun 2023 alusta.

– Vähän on ristiriitaiset tunnelmat. Se on niin iso elämänmuutos. Vuonna 1973 on menty varsinaiseen työhön.

Talouden tasapainottaminen uran tärkeimpiä tavoitteita

Luukkonen sanoo talousongelmien varjostaneen kuntataloutta lähes hänen koko uransa ajan.

Luukkonen törmäsi pahasti seinään muun muassa ehdottaessaan kaksi vuotta sitten talouden tasapainottamista kaupungin henkilökunnan vähentämisellä ja yt-neuvotteluiden aloittamisella.

Luukkosen ja virkamiesjohdon esitys henkilöstön yt-neuvotteluista jäi torsoksi, kun poliittinen johto määritteli, että yt:t voidaan järjestää, mutta kaupungin työntekijöiden työsuhteisiin ei voida kajota.

– Oli tullut korona ja suuret riskit talouden suhteen. Siinä vaiheessa meillä oli toivottomuutta, kun tiesimme, etteivät yt:t voi johtaa mihinkään.

Luukkosen mukaan valtion korona-kompensaatiot paikkasivat kaupungin talouden hirvittäviltä alijäämiltä.

Aino-Maija Luukkonen Porin kaupunginvaltuustossa vuonna 2017. Kuva: Antti Laakso / Yle

Kuntatalouden peikko vaanii edelleen herkeämättä

Talouspeikko vaanii kuitenkin edelleen nurkan takana. Luukkonen ennustaa vuodesta 2024 taloudellisesti haastavaa vuotta, kun hyvinvointialueen korkeamman veroprosentin häntien maksaminen kunnille loppuu.

– Se on sellainen peikko, joka on vaaninut jatkuvasti. Työpaikkoja on menetetty, mutta niiden eteen tehdään koko ajan työtä.

Pikavoittoja ei ole kuitenkaan luvassa, sillä kaupunkiin työn perässä muuttavan vaikutusten näkyminen kaupungin kirstussa kestää vuosia. Viimeksi tästä muistutti porilaisille valtuustoseminaarissa kuntatalouden erityisasiantuntija Eero Laesterä.

– Pelkästään sillä, että väestömäärä lisääntyy, ei taloutta pystytä oikaisemaan. Kuntataloudessa ei ole odotettavissa hyviä aikoja. Voi olla, että kuntaliitokset tulevat jälleen agendalle ja keskusteluun.

Kansainvälisempi Pori tavoitteena

Aino-Maija Luukkosen mukaan Porin ilmapiiri on kansainvälistynyt sen jälkeen, kun hänet valittiin kaupungin johtoon 2000-luvun alussa. Porin kansainvälistyminen on ollut yksi hänen uransa tärkeimmistä tavoitteista.

– Meillä on suhteellisesti enemmän maahanmuuttajia kuin vuonna 2004. Varmasti tulevaisuudessa voisi olla enemmänkin, kun puhutaan työperäisestä tai koulutusperäisestä maahanmuutosta.

"Itselleen pitää olla rehellinen"

Luukkonen on saanut uransa aikana myös paljon kritiikkiä johtamisestaan.

Kovat otteet johdossa, asiakirjojen salaamiset ja riitaisat henkilösuhteet ovat tämän tästä ravisuttaneet kaupunginjohtajan kulmahuoneen selkänojallista tuolia.

Julkisuudessa Luukkosesta on muodostunut kuva rautarouvasta, joka ei pelkää korottaa ääntään ja käyttää painavia sanoja, mikäli erimielisyyksiin hänen kanssaan joutuu.

– Joskus voi ajatella, että kenties tuo kuva, joka minusta on saatu, voi olla vähän harhaanjohtava. Kun itse tietää, minkälainen Luukkonen sisimmässään on, niin itselleen pitää olla rehellinen ja uskaltaa katsoa peiliin joka aamu.

"Porisuhdeneuvoja"-markkinointikampanja oli riski, joka kannatti ottaa, sanoo Aino-Maija Luukkonen. Kuva: Eetu Salmi / Porin kaupunki

Luukkos-hahmo oli tietoinen riski

Kenties juuri tästä syystä Porin kaupunginjohtaja onkin itse keskeinen hahmo Porin viimeisimmässä markkinointikampanjassa "Porisuhdeneuvojassa".

Porilaislähtöisen Joonas Nordmanin luoma "Luukkone"-hahmo antaa porisuhdevinkkejä videoilla, jotka ovat niittäneet suurta huomiota muun muassa sosiaalisen median alustoilla.

Aino-Maija Luukkonen sanoo markkinointikampanjan olleen tietoinen riski, joka kannatti kuitenkin ottaa.

– Ne, jotka minut tuntevat, tietävät huumorintajuni. Mielestäni juuri tässä Joonas Nordman on onnistunut. Se huumori osui.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 20. kesäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.