Hyppää sisältöön

Saamelaislasten ja -nuorten hyvinvoinnista tehdään laaja selvitys

Lapsiasiavaltuutetun toimisto ja kansallinen lapsistrategia käynnistävät selvitystyön saamelaislasten ja -nuorten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Saamelaislapset ovat kertoneet, että heidän kieltään ja kulttuuriaan tunnetaan ja ymmärretään heikosti saamelaisalueen ulkopuolella. Kuva: Sámedikki Flickr-kontu

Lapsiasiavaltuutetun toimiston ja kansallisen lapsistrategian selvitys toteutetaan yhteistyössä saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen kanssa. Selvityksen toivotaan antavan tietoa saamelaislasten ja -nuorten hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumisesta nimenomaan lasten ja nuorten omasta näkökulmasta.

Saamelaislapset ovat aiemmin kertoneet lapsiasiavaltuutetun tapaamisissa muun muassa, että heidän kieltään ja kulttuuriaan tunnetaan ja ymmärretään heikosti saamelaisalueen ulkopuolella. He toivovat muutosta ainakin tähän asiaan.

Selvitystä on suunniteltu saamelaiskäräjien ja lapsiasiavaltuutetun toimiston yhteistyössä joulukuusta 2021 alkaen. Saamelaiskäräjät on antanut suostumuksensa selvityksen tekemiseksi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää

.
.