Hyppää sisältöön

Sosiaalityöntekijä tuomittiin urkkimisesta isoihin sakkoihin – nyt hovioikeus kumosi tuomion

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tietosuojarikokseen viime vuoden syyskuussa. Hovioikeus kuitenkin kumosi toisen tuomioista.

Kahden sosiaalityöntekijän tuomio käräjäoikeudessa oli poikkeuksellinen, sillä se oli ennakkotapaus sosiaalialalla 2019 voimaan tulleen tietosuojalain aikana. Kuvituskuva. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut Kymenlaakson käräjäoikeuden tietosuojarikoksesta antaman tuomion.

Viime vuoden syyskuussa kaksi Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän eli Kymsoten työntekijää sai käräjäoikeudessa tuomion tietosuojarikoksesta.

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi tuolloin, että Kymsotella sosiaalityöntekijänä työskennelleet olivat syksyllä 2019 katsoneet asiakkaana olleen äidin tietoja ilman perusteita. Lisäksi toinen työntekijöistä oli katsonut asiakkaan lapsen tietoja.

Tapaus oli poikkeuksellinen, sillä se oli ennakkotapaus sosiaalialalla vuodesta 2019 lähtien voimassa olleen tietosuojalain aikana.

Nyt Itä-Suomen hovioikeus kuitenkin kumosi toisen käräjäoikeuden tuomioista.

Toinen käräjäoikeuden tuomio on voimassa. Tuomittu on määrätty maksamaan kymmenen päiväsakkoa.

Hovioikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Päätyi asiakasrekisteriin vahingossa

Kymenlaakson käräjäoikeus oli katsonut viime vuoden syyskuussa, että syytetyt sosiaalityöntekijät katsoivat tietoja silkasta uteliaisuudesta.

Hovioikeus puolestaan katsoi, että toinen tuomituista sosiaalityöntekijöistä oli voinut päätyä rekisteriin vahingossa.

Hovioikeuden päätöksessä todettiin kuitenkin, että asiassa jää varteenotettava epäily syyllisyydestä.

Koska käräjäoikeuden päätöksessä oli kyseessä ennakkotapaus, se ei ollut lainvoimainen. Siitä on siis mahdollisuus valittaa ennakkopäätösperusteella hovioikeuden lisäksi vielä korkeimpaan oikeuteen.

Epäili sosiaalityöntekijöiden urkkineen päiväkirjaa

Vyyhti lähti siitä, että perheen äiti teki Kymsotelle lokitietopyynnön. Hän näki tiedoistaan, että eri osastoilla ja tehtävissä työskentelevät työntekijät olivat katsoneet hänen päiväkirjaksi kutsutun rekisterinsä sivua. Päiväkirja on selonteko henkilön asiakkuudestaan sosiaalihuollossa.

Äiti teki Kymsotelle selvityspyynnön asiasta, mutta suoraa selitystä vierailuihin ei löytynyt. Tämän jälkeen äiti teki rikosilmoituksen, jonka poliisi jätti tutkimatta. Hän antoi työntekijöille mahdollisuutta sovitteluun, mutta vei sitten asian eteenpäin.

Perheen äiti antoi Ylelle haastattelun käräjäoikeuden tuomion jälkeen. Tuolloin hän kertoi, että oli päätynyt tekemään siviilinä rikoskanteen käräjäoikeuteen. Hän kertoi, ettei tuntenut kumpaakaan sosiaalityöntekijää aikaisemmin.

– Pakko sanoa, että luotto on nyt mennyt. En tule käyttämään enää millään muotoa Kymsoten sosiaalipuolen palveluita. Myisin mieluummin vaikka matot lattialta, jos talous heikentyisi, äiti kertoi tuolloin Ylelle.

Lue lisää:

.
.