Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Nokian Renkaiden testivilppiä koskevassa pörssirikosjutussa

Syytteet koskivat muun muassa törkeitä sisäpiirintiedon väärinkäyttöjä ja arvopaperimarkkinoita koskevaa tiedottamisrikosta.

Oikeudenkäynti liittyi Nokian Renkaiden valmistamiin renkaisiin ja lehdissä julkaistuihin rengastesteihin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikkien kymmenen ihmisen syytteet Nokian Renkaita koskevassa pörssirikosjutussa. Syytteet koskivat muun muassa törkeitä sisäpiirintiedon väärinkäyttöjä ja arvopaperimarkkinoita koskevaa tiedottamisrikosta. Myös yhtiöön kohdistettu vaatimus yhteisösakosta hylättiin.

Oikeudenkäynti liittyi Nokian Renkaiden valmistamiin renkaisiin ja lehdissä julkaistuihin rengastesteihin. Yhtiö kärähti vuonna 2016 siitä, että se oli toimittanut lehtien rengastesteihin erikseen testejä varten valmistettuja renkaita.

Kauppalehden artikkeli taustalla

Yhtiön toimitusjohtajana vuosina 2015–2016 toiminutta Ari Lehtorantaa sekä yhtiön hallituksen jäseniä syytettiin arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta, koska he eivät syyttäjän mukaan loppuvuonna 2015 tuoneet julki yhtiön sisällä ilmi tulleita käytäntöjä, joilla renkaita toimitettiin lehtien testeihin. Lehtoranta ei ole enää Nokian Renkaiden palveluksessa.

Syyttäjän mukaan tieto tuli julki vasta helmikuussa 2016, kun Kauppalehti julkaisi artikkelin (siirryt toiseen palveluun) aiheesta. Tieto olisi pitänyt syyttäjän mukaan julkistaa saman tien, koska sillä oli merkitystä Nokian Renkaiden osakkeen arvoon.

Neljää yhtiön johtoryhmän jäsentä syytettiin puolestaan siitä, että he syksyllä 2015 myivät optio-oikeuksiaan tietoisina yhtiön rengastestikäytännöistä. Syyttäjä nosti heitä vastaan syytteet törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Oikeudessa kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Helsingin käräjäoikeus arvioi perjantaina antamassaan ratkaisussa, että oikeudessa jäi näyttämättä se, että lehdille olisi toimitettu renkaita vilpillisesti. Pitkälti tämä arvio johti siihen, että muut syytteet kaatuivat.

Oikeus: Väitteet "tuunaamisesta" jääneet kuulopuheeksi

Käräjäoikeus arvioi, että Nokian Renkaat toimitti testeihin tyyppihyväksyttyjä renkaita, eikä oikeudessa tullut ilmi mitään vilppaukseen viittaavaa Nokian Renkaiden ja rengastestejä tekevän yhtiön välillä.

Käräjäoikeus ei pitänyt suurta osaa kirjallisista todisteista asian kannalta näyttöarvoisina.

– Todistelu Nokian Renkaat Oyj:n renkaiden "tuunaamisesta" lehtitesteihin on jäänyt lopulta varsin epämääräiseksi, kuulopuheasteelle, käräjäoikeus arvioi ratkaisussaan.

Koska vilppi jäi oikeudessa näyttämättä, oikeus hylkäsi sisäpiiritiedon väärinkäyttösyytteet. Oikeus viittasi ratkaisussaan myös siihen, että Nokian Renkaiden johtoa olisi uhkailtu kielteisen tiedon saattamisella julkisuuteen, ja että tieto tällaisesta uhkasta voisi olla sisäpiiritietoa. Oikeus ei pitänyt tätä kuitenkaan sellaisena.

Myös Lehtorantaa ja yhtiön hallituksen jäseniä koskeva tiedottamisrikossyyte kaatui. Käräjäoikeus arvioi, että Lehtoranta oli pitänyt hallituksen tietoisena yhtiön rengastestikäytännöistä ja yhtiössä esitetyistä toimista muuttaa niitä. Hallituksen jäsenet eivät myöskään oikeuden mukaan toimineet lainvastaisesti.

– Henkilötodistelun perusteella tai muutoinkaan ei ole näytetty hallituksen tulleen tietoiseksi syyttäjien väittämästä säännönmukaisesta "vilppauksesta", ylipäätään syytteessä tarkoitettu "vilppaus" on edellä todetusti jäänyt näyttämättä, oikeus arvioi.

Nokian Renkaat ilmoitti perjantaina pörssitiedotteessaan, ettei yhtiö kommentoi asiaa.

Lue myös:

Liittyy kohuttuun rengasvilppiin: Nokian Renkaille vaaditaan lähes miljoonan euron yhteisösakkoa, syytteitä nykyisille ja aiemmille avainhenkilöille