Hyppää sisältöön

Hilkka Palo, 20, ryhtyi yrittäjäksi kesäyrittäjyyssetelin avulla – vain kourallinen tamperelaisnuorista tarttui kaupungin tarjoamaan mahdollisuuteen

Kaupungin tarjoaman kesäyrittäjäsetelin turvin viriää vajaa parikymmentä uutta yritystä. Täkyyn tarttui vajaa parikymmentä 17–29-vuotiasta nuorta.

Nuori henkilö ottaa valokuvaa.
Voionmaan opistossa opiskeleva Hilkka Palo on yksi Tampereen kaupungin kesäyrittäjyyssetelin saajista. Millainen merkitys tällaisella rahallisella tuella on uudelle yrittäjälle? Aiheesta keskustelevat Palon lisäksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden palvelupäällikkö Elina Wallin ja toimittaja Katri Tapola. Video: kuvaus Marjut Suomi / Yle

Hilkka Palo on yksi 19 tamperelaisnuoresta, joka kehittelee yritystoimintaa kaupungin tuella. Voionmaan opistossa opiskelevalla Palolla on ystävänsä kanssa idea audiovisuaalisia palveluita tuottavasta yrityksestä. Palo kaavailee yrityksen tuottavan esimerkiksi tapahtumien välittämistä livenä verkossa tai työ voi olla vaikkapa häävideoiden tekemistä.

Palo kehuu, että rahan lisäksi, hän on saanut kesäyrittäjyyskurssilta myös konkreettista tietoa ja neuvoja.

– Tottakai 300 euroa on mielestäni iso raha. Tosin meidän ala on sellainen, että kaluston ostamiseen se ei riitä. Mutta jotain sen avulla pystymme ostamaan ja osan käytämme markkinointiin, Palo sanoo.

Sataset kilahtivat tilille, kun otti osaa kuukauden kurssille, jonka aikana syntyi yritykselle uskottava suunnitelma.

–Vaikka tulen yrittäjäperheestä, pidin kurssia todella hyödyllisenä. Sain varmuutta ja uskoa tähän yritykseen.

Rahan saa sen jälkeen käyttää mihin tahansa yrityksen edistämiseen, kuten markkinointiin tai laitehankintoihin.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden palvelupäällikkö Elina Wallin on mukana tukemassa nuoria yrittäjyystaipaleella. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Jokainen uusi nuori yrittäjä on plussaa

Tilaisuuteen tarttui vain parikymmentä nuorta. Rahallisen tuen lisäksi mukaan kuuluu myös mentorointia.

– Määrä kuulostaa ihan hyvältä siihen nähden, että tämä oli ensimmäinen kokeilu tamperelaisille alle 30-vuotiaille nuorille tähän setelihakuun, sanoo palvelupäällikkö Elina Wallin Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Hän korostaa, että jokainen uusi nuori yrittäjä tai uusi yritysidea on aina plussaa. Kaupungilta haluttiin kannustaa nuoria myös tiimiyrittäjyyteen.

– Kimpassa sitä tekemistä on hedelmällistä tehdä. Tämä on myös jatkon kannalta se suunta, että halutaan korostaa tiimiyrittäjyyden hyviä puolia, sanoo Wallin.

Nuorilla on tukena oma mentori koko kesän ajan. Tuen ja ohjauksen tarpeellisuus huomattiin jo viime kesänä, kun asiaa pilotoitiin Tredun opiskelijoiden kanssa.

Yrittäjyys jännitti aluksi

Hilkka Palo tunnustaa, että ajatus yrittäjyydestä aluksi jännitti.

– Uskaltaako sitä lähteä. Tuleeko tästä yhtään mitään. Kesäyrittäjäkurssilta sai kuitenkin niin paljon apuja, että uskallusta löytyi, sanoo Hilkka Palo.

Elina Wallin kertoo, että tamperelaisten nuoren hakemukset kesäyrittäjäkurssille olivat sellaisia, että niissä oli selvästi pitkän tähtäimen suunnitelmia. Kurssilla olleilla nuorilla oli myöskin hyvin erilaisia yritysideoita. Hän kertoo esimerkin nuorten miesten yrityksestä, joka kiertotaloushengessä aikoo tehdä korvakoruja käsidesipullojen muovimateriaaleja.

– Tämä jotenkin kuvaa tätä aikaa ja kiertotalouden henkeä, pohtii Elina Wallin.

Kesäyrittäjyys-seteli on nuorisotakuuavustusta, jonka Tampereen kaupungin tähän kohdentaa. Sen jakaa Talous ja nuoret TAT, joka vastaanotti hakemukset ja kontaktoi kaikki kurssille halunneet. Hakuun sai osallistua tamperelaiset 17–29-vuotiaat.

Ylen oli tarkoitus tehdä aiheesta suora verkkolähetys puoliltapäivin, mutta teknisten ongelmien vuoksi lähetys ei onnistunut.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida tiistaihin kello 23:een.

.
.