Hyppää sisältöön

Suomen suurin pyöräilytapahtuma näkyy Näsijärven ympäristössä sunnuntaina – autoilijoilta toivotaan malttia

Pirkan Pyöräilyyn osallistuu tänä vuonna arviolta 2 500 pyöräilijää.

Pyöräilijöitä näkyy runsaasti sunnuntaina Näsijärven ympäristössä. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen suurin pyöräilytapahtuma Pirkan Pyöräily järjestetään tulevana sunnuntaina 12. kesäkuuta. Päämatkat ovat 217 kilometrin mittainen Pitkä Pirkka ja 134 kilometriä pitkä Klassikko, jotka kiertävät reitillä Näsijärven ympäri.

Lähdöt tapahtuvat sunnuntaiaamuna kello 7 ja kello 10 välillä. Suurin osa pyöräilijöistä tulee maaliin Tampereella Hakametsän hallille iltapäivällä kello 14 ja kello 18.30 välillä.

– Silloin on Hakametsän ympäristössä se ruuhkaisin aika, kertoo Pirkan Pyöräilyn puheenjohtaja Sampsa Kivistö.

Kivistön mielestä suurin osa autoilijoista käyttäytyy pyöräilijöitä kohtaan hyvin. Mutta Etelä-Euroopassa pyöräilleenä ja tapahtumissa käyneenä, hän ihastelee sikäläistä autoilijoiden tapaa suhtautua pyöräilijöihin.

– Kulttuuriset erot ovat selviä verrattuna Suomeen. Meillä löytyy aina valitettavasti niitä autoilijoita, joilla on liian kiire, pohtii Kivistö.

Mukaan lähdössä arviolta 2 500 pyöräilijää

Pyöräilyyn ilmoittautui ennakoon mukaan noin 2 300 henkilöä. Muutama sata tulee mukaan vielä jälki-ilmoittautuneina lauantain ja sunnuntaina.

– Onhan se hienoa päästä järjestämään tapahtumaa parin koronavuoden jälkeen, kun isoin säätö on pois, toteaa Sampsa Kivistö. Koronavuosista on jäänyt se oppi, että käsidesiä on edelleen tarjolla kilpailukeskuksessa.

Tänä vuonna Pirkan Pyöräilyyn on lisätty liikenteenohjaajien määrää, myös yhteydenpito kaupungin kanssa on ollut tapahtuman tiimoilta tiivistä.

Tapahtuma palaa tänä vuonna normaaliin muotoonsa, kun pitkien reittien lisäksi myös Pirkan Pyhä ja Lilliputti poljetaan sunnuntaina. Perjantaina 17. kesäkuuta poljetaan perinteisesti ja ainoastaan Yöpyöräily.

Reitti kulkee Rantatunnelin kautta

Pirkan Pyöräilyn lähtö- ja maalipaikkana toimii Tampereella Hakametsän jäähallin piha-alue. Pirkan Lenkki ja Klassikko -reitit kulkevat Rantatunnelin kautta. Hakametsän hallilta reitti vie Hervannan valtaväylää ja Kekkosentietä pitkin suoraan tunneliin.

Tunnelissa oikeanpuoleinen kaista on varattu pyöräilijöiden käyttöön. Liikenteenohjaajat turvaavat reittiä ramppien kohdalla ja ohjaavat liittyvän autoliikenteen vasemmalle kaistalle. Nopeusrajoitus on myös alennettu.

Tunnelin jälkeen ensimmäisessä liikennevalo-ohjatussa Porintien liittymässä pyöräilijät ajavat keskimmäistä kaistaa. Kaikki liikennevalo-ohjatut liittymät ovat keltavilkulla pyöräilyn aikana.

Pisimmät reitit kulkevat Näsijärven ympäri

Pitkän Pirkan 217 kilometriä pitkä reitti kulkee Tampereelta Nokialle, josta edelleen kohti Mahnalaa ja Hämeenkyröä. Täältä saavutaan takaisi Ylöjärvelle, missä reitti yhtyy lyhyemmän Klassikko-lenkin kanssa samoille teille. Reitti jatkuu Näsijärven ympäri Kurun, Muroleen ja Terälahden kautta takaisin Tampereelle.

Hiekka Pirkan 177 kilometrin pituinen reitti kulkee Tampereelta Niemenrannan ja Siivikkalan kautta Ylöjärvelle, mistä jatketaan edelleen Näsijärven rannan sorateitä seuraillen Kurun, Muroleen ja Terälahden, Maisansalon, Aitoniemen ja Kaupin kautta takaisin Tampereelle.

Klassikon 134 kilometrin reitti kulkee Tampereelta Ylöjärvelle, mistä jatketaan edelleen Näsijärven ympäri Kurun, Muroleen ja Terälahden kautta takaisin Tampereelle.

Pirkan Pyhän 40 kilometrin reitti kulkee Tampereen keskustan läpi pitkin kevyen liikenteen väyliä ja jatkaa Pyhäjärven kiertävää merkittyä pyöräilyreittiä. Reitillä ajetaan paljon sorateitä pitkin. Reitin ajosuunta Pyhäjärven ympäri sekä tarkka reitti selviää vasta lähdössä, onko se Nokian kautta Pirkkalaan vai toisinpäin.

Pikkuväelle tarkoitetun neljä kilometriä pitkän Lilliputin reitti kuljettaa Kalevassa sijaitsevaan puistoon.

Pyöräilijät käyttävät pitkillä lenkeillä pääosin ajoväylän oikeaa reunaa ja ajo tapahtuu normaaleja tieliikennelakeja noudattaen.

Pirkan Pyöräily on järjestetty vuodesta 1978 lähtien. Osanottajaennätys on vuodelta 1982, jolloin mukana oli lähes 4 000 polkijaa. Tapahtuman järjestää Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (HLU).

.
.